Головна Новини Суспільство Війна з Росією Повітряні кулі уже в небі України: Що за об'єкти і чиї
commentss НОВИНИ Всі новини

Повітряні кулі уже в небі України: Що за об'єкти і чиї

У повітряному просторі України знову фіксують такі повітряні цілі, як кулі з кутовими відбивачами

14 лютого 2023, 16:55 comments11635
Поділіться публікацією:

Нещодавно повітряні кулі з’явилися в повітряному просторі США і Канади, згодом уже й України та Молдови. Що літало над нашою державою розповів речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат, пишуть "Коментарі".

Повітряні кулі уже в небі України: Що за об'єкти і чиї

"Ймовірно, це повітряні кулі з кутовими відбивачами, про які ми говорили нещодавно (12 лютого було зафіксовано над Дніпропетровщиною). Українська Протиповітряна оборона радіолокаційно спостерігає ці повітряні цілі, які рухаються в повітряних потоках з невеликою швидкістю. В українському небі постійно чергує винищувальна авіація. Ситуація контрольована", — сказав полковник Ігнат.

На його думку, ці повітряні об’єкти запущені ворогом, швидше за все, для виснаження ППО.  За даними українських військових, російські окупанти в неділю, 12 лютого, могли запустити в Україні повітряні кулі, щоб відвертати українську систему протиповітряної оборони. Такі кулі можуть бути різного розміру (діаметром метр-півтора), що достатнього для підйому кутового відбивача. Радіолокаційні відбивачі на них є засобом збільшення помітності і стають хибними ціллями для наших ППС.

"Можливо, це не такі повітряні кулі, як були в США, але можливо повітряні кулі запускати, щоб виснажувати ППО чи заради якоїсь іншої мети", — сказав Ігнат.

Сьогодні ж, 14 лютого, система повітряного спостереження ВПС Румунії виявила невелику повітряну ціль, за характеристиками схожу на метеорологічну кулю. Про це йдеться у заяві Міноборони Румунії. Об'єкт зафіксували на висоті близько 11 000 метрів.

"Румунська влада застосувала всі стандартні процедури з моменту виявлення об'єкта, і два літаки МіГ-21 LanceR ВПС Румунії зі складу бойової служби Повітряної поліції під командуванням НАТО піднялися в повітря з 86-ї авіабази у Фетешті близько 12:40 і направилися в район, звідки надійшло повідомлення про повітряну ціль", — йдеться у заяві.

Екіпажі двох літаків не підтвердили наявність повітряної цілі ні візуально, ні на бортових радарах. Літаки перебували в цьому районі близько 30 хвилин, до повного з'ясування повітряної ситуації, після чого повернулися на авіабазу.

Щонайменше чотири нерозпізнані об’єкти, виявлені минулого тижня над США збили. Напряму вони, за словами американських військових генералів не становили військової загрози, однак могли збирати розвіддані, а також були небезпечною перешкодою для цивільної авіації.

Читайте також на порталі "Коментарі" — для України стає реальністю нова коаліція післявоєнних гарантій безпеки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини