Головна Новини Суспільство Війна з Росією Посттравматичне батьківство і материнство військових: Стартував проект Олени Пінчук «Відкритий діалог»
commentss НОВИНИ Всі новини

Посттравматичне батьківство і материнство військових: Стартував проект Олени Пінчук «Відкритий діалог»

Почав діяти соціальний проєкт Фонду Олени Пінчук «Відкритий діалог»: на першій зустрічі обговорили посттравматичне батьківство і материнство військових

16 березня 2023, 16:41
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Безкоштовне посттравматичне батьківство і материнство для військовослужбовців можуть запровадити в Україні впродовж 2023 року і на першому етапі охопити тисячі захисників і захисниць. Цій темі був присвячений перший захід у межах нового проекту Фонду Олени Пінчук "Відкритий діалог".

Посттравматичне батьківство і материнство військових: Стартував проект Олени Пінчук «Відкритий діалог»

Зустріч під час проєкту Олени Пінчук "Відкритий діалог"

В обговоренні ініціативи взяли участь військовослужбовці, народні депутати, лікарі-репродуктологи, представники державних медичних установ.

Повномасштабна війна поглибила перманентну демографічну кризу в Україні. За різними оцінками, рівень народжуваності за останнє десятиліття знизився від приблизно 500 тис. дітей до 195 тисяч у 2022 році. У секторі оборони, за даними Міноборони, задіяно більше 1 мільйона чоловіків і жінок переважно молодого віку. Через травми, поранення, постійний стрес вони втрачають здоров’я, зокрема й репродуктивне. Це також вимушена еміграція жінок і дітей можуть призвести критичного падіння народжуваності.

Для збереження генофонду і розширення державних соціальних гарантій для військовослужбовців у Верховній Раді зареєстрували законопроект №8011. Він дозволить захисникам і захисницям за рахунок держави заморожувати і зберігати свої репродуктивні клітини, щоб у разі поранення мати змогу стати біологічними батьками і матерями

На думку учасників дискусії, законопроект затребуваний і актуальний, але потребує доопрацювання. Зокрема, він має врегулювати юридичні питання щодо успадкування чи утилізації репродуктивних клітин у випадку загибелі військовослужбовця, питання вивозу біологічних матеріалів за кордон, а також вирішити проблему з кріобанками. Наразі в Україні є лише три приватні кріобанки і жодного державного.

"Цей закон є необхідним для збереження генофонду нації, для наших військових і героїв. На жаль, він не є досконалим. Я б запропонував авторському колективу, навіть не знімаючи його з порядку денного, до першого читання внести зміни, щоб не було або маніпуляцій, або зловживань, або щоб він не працював тільки на папері. Він на часі, його треба приймати, крапка", — наголосив голова Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

За словами заступниці Комітету Оксани Дмитрієвой, відповідні правки вже розробляються, а сам законопроєкт може бути винесений на голосування до літа 2023 року. За попередньою оцінкою, на першому етапі ним можуть скористатися кілька тисяч захисників і захисниць.

Присутні військовослужбовці підтримали ініціативу, закликали законодавців прискорити цю роботу і посилити комунікацію, щоб якомога більше оборонців знали про таку можливість.

Фонд Олени Пінчук заснував проект "Відкритий діалог" як постійно діючу платформу, де представники громадського сектора, експертного середовища і влади шукатимуть рішення соціальних проблем, які найбільше турбують суспільство. Експертні дискусії з різних тем планують проводити щомісяця.

Раніше портал "Коментарі" також повідомляв, що родини з новонародженими дітьми не можуть отримати від держави соціальну допомогу "Пакунок малюка".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини