Головна Новини Суспільство Війна з Росією Попри санкції ворог продовжує війну: на скільки йому вистачить фінансів
commentss НОВИНИ Всі новини

Попри санкції ворог продовжує війну: на скільки йому вистачить фінансів

Експерти спрогнозували, як довго росія матиме економічних можливостей воювати

23 січня 2023, 17:27
Поділіться публікацією:

Санкції підкошують економіку Росії, проте надто повільно. Економіст Олександр Савченко каже: на цей рік в рф точно вистачить ресурсів, щоб продовжувати воювати проти України. 

Попри санкції ворог продовжує війну: на скільки йому вистачить фінансів

Фото з відкритих джерел


"Бюджет міністерства оборони — 75 млрд доларів і якщо санкції посилюватимуться, то 75 вони не зможуть профінансувати, а 70 профінансують. Тож так рік, думаю, зможуть вести війну, але ситуація погіршуватиметься і фінансувати війну буде все важче", — зауважив Савченко. 


На його думку, суттєво погіршити фінансову спроможність Росії вести війну могли б обмеження цін на газ, золото та заборони у банківській сфері.


"Залишити один-два банки, які приєднані до SWIFT, зараз їх майже 30, закрити коррахунки, а потім списати кошти на користь України", — додав він. 


На думку експерта економічних програм Українського інституту майбутнього Данила Моніна, нині агресор має достатньо можливостей вести війну з економічної точки зору. 


"Але він має проблеми. По-перше, можливості наростити випуск воєнної продукції в масштабах, які витрачають. Відповідно, швидкість виробництва озброєння значно нижча, ніж те, що вони втрачають. Їх воєнний потенціал падає з тією інтенсивністю війни, яку ведуть", — пояснює експерт. 


Він зазначає, що нарощення виробництва погіршує проблему, оскільки це потребує більшої кількості ресурсів. 


"Їх резерви стабільні з квітня, на рівні 590 млрд доларів. Економіка рф впаде на 5%, думаю. Тобто існувати можуть спокійно, виробництво й продажі нафти падитимуть, але це не настільки критично, щоб  не вести війну, — продовжує Монін. — Те, що Захід виходить на виробництво своєї воєнної продукції — а в багатьох країнах потенціал і розмір воєнного бюджету вдесятеро більший, -  наштовхує на думку, що в довгій перспективі росіяни не зможуть перемогти Україну економічно".


Він переконаний: те, що половина цивілізованого світу нам допомагає і фінансово, і військово, наштовхує на думку про нашу перемогу, однак питання, наскільки це затягнеться, залишається відкритим. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини