Полюватимуть на українські F-16: Росія отримала нову версію винищувачів

До Міноборони РФ надійшли нові модернізовані версії винищувачів МіГ-31БМ.

Російське підприємство Об'єднана авіабудівна корпорація (ОАК) оголосило про першу у цьому році передачу винищувачів МіГ-31 в модернізованій версії БМ. Росіяни стверджують, що ці літаки стануть однією з найбільших загроз для винищувачів F-16, які невдовзі отримає Україна від країн Заходу.

Цього року Міноборони РФ вже отримало кілька партій винищувачів різних моделей, однак вперше надійшли модернізовані бойові літаки МіГ-31БМ. Російський полковник Віктор Літовкін заявив, що F-16 стануть легкою ціллю для МіГ-31БМ.

"F-16 є надто мізерною ціллю для важкого винищувача МіГ-31БМ. Тим більше що він має повний набір ракет "повітря - повітря" і "повітря - земля", в тому числі він основний винищувач, який несе сьогодні гіперзвукову ракету "Кинжал". А боротися з F-16 МіГ-31 може, безумовно, але сенсу в цьому немає", - заявив Літовкін.

МіГ-31БМ може виявляти цілі на відстані до 300 км та оснащений новим бортовим комп’ютером, який автоматично визначає цілі з найвищим пріоритетом. Крім того, російський винищувач оснащений ракетами Р-37 зі швидкістю 6 Махів і дальністю польоту 300-400 км. Також МіГ-31БМ здатен підійматись на висоту 25 кілометрів та використовувати радар великої дальності, щоб визначати цілі та першим атакувати.

Таким чином МіГ-31БМ перестав бути класичним перехоплювачем та перетворився на багатоцільовий бойовий літак. Однак, ймовірно, він не найкращим чином підходить для прямого бою з F-16, адже недостатньо маневровий.

Літовкін зазначив, що крім МіГ-31БМ проблемою для українських винищувачів F-16 будуть також системи протиповітряної оборони РФ.

Це підтверджує експерт з питань оборони та оглядач видання National Interest Гаррісон Касс, який вказує, що винищувачі F-16 будуть корисні для України, однак не стануть "чарівною паличкою" вирішення війну. За його словами, винищувачі F-16 допоможуть у захисті повітряного простору України, а також при наступальних операціях, однак, щойно "українці зіткнуться з контрольованим Росією повітряним простором, важливість F-16 помітно впаде, як і ймовірність його виживання".

Зазначимо, що наразі невідомо, чи відповідають заявлені росіянами характеристики МіГ-31БМ дійсності. У Міноборони неодноразово заявляли завищені показники своєї зброї, зокрема, як це було з танками четвертого покоління Т-14 "Армата". Росіяни спочатку відправили кілька десятків одиниць цих танків до України, однак вони не вступали у зіткнення, а згодом були відкликані з фронту.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Україна відмовилась від західних винищувачів, які могла б надати Швеція. Згодом у Зеленського прокоментували інформацію про відмову Україні від бойових літаків.

Також "Коментарі" писали про те, що стало відомо, скільки винищувачів Су-34 випустила Росія у 2024 році.