Головна Новини Суспільство Війна з Росією Подвійне оподаткування українців: чи зможе влада швидко вирішити проблему
commentss НОВИНИ Всі новини

Подвійне оподаткування українців: чи зможе влада швидко вирішити проблему

Олена Хотенко вважає, що швидкого рішення у цій ситуації не буде

31 серпня 2022, 18:42
Поділіться публікацією:

 Українці, які перебувають за кордоном понад пів року, згідно із законом, мають сплачувати податок двічі. І в Україні, і за кордоном. В уряді шукають, як вирішити цю проблему. Про це в інтерв'ю розповів голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев. Експерти проаналізували ситуацію спеціально для видання "Коментарі".

Подвійне оподаткування українців: чи зможе влада швидко вирішити проблему

Подвійне оподаткування українців (фото з відкритих джерел)

Швидкого рішення не буде: українцям доведеться платити

Голова ради в Інституті податкових реформ, віцепрезидент в Асоціації платників податків України Олена Хотенко розмірковує так:

"Справді, це велика проблема. Відповідно до законодавства, якщо понад шість місяців особа проживає за межами України, вона автоматично стає резидентом зі сплати податків у тій країні, де перебуває на даний момент. Водночас громадяни України є резидентами України. Тому люди підпадають під подвійне оподаткування".

За словами експерта, для вирішення проблеми подвійного оподаткування із кожною країною укладається окремий договір. Тож швидкого вирішення тут не буде. І якийсь час українцям доведеться платити податки і в країні, де вони зараз перебувають.

"Переглянути міжнародні договори в ракурсі цієї проблематики навряд чи є можливим, – зазначає Олена Хотенко. – Найімовірніше, питання регулюватиметься на рівні українського законодавства. Нагадаю, що декларування доходів відбувається наступного року після їх отримання. І коли люди декларуватимуть доходи, можливо, з'явиться або нова графа, або якийсь пільговий режим, спрощені процедури. Якась пільга щодо сплати податків в Україні цією категорією осіб".

Треба знайти рішення по совісті та розуму

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук вважає, що рішення має бути по совісті, розуму та здоровому глузду.

"А саме – скасувати оподаткування в Україні на період екстраординарної ситуації воєнного часу. Я взагалі запропонував би скасувати прибутковий податок з українців. Тому, що війна, сильна напруга, катастрофічно впали прибутки населення. Люди допомагають одне одному як можуть. І в цей час відволікати і без того мізерні ресурси на податки неправильно, – упевнений експерт. — Як і витрачати гроші на адміністрування".

А якщо хтось тимчасово живе в іншій країні, у Польщі, Німеччині тощо – нехай платять податки саме там, зазначає Ярослав Романчук. Тим більше, наголошує він, що всі країни, які дали притулок українським біженцям, і так, і не лише допомагають Україні.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що податкова амністія провалилася. 


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини