Головна Новини Суспільство Війна з Росією Почалася поляризація світу по лінії Китай-США: в чому загрози
commentss НОВИНИ Всі новини

Почалася поляризація світу по лінії Китай-США: в чому загрози

Поляризація світу почалася, і може привести до холодної війни або нових воєнних конфліктів вважає політолог Володимир Горбач

17 червня 2024, 15:03
Поділіться публікацією:

Насправді, каже політолог Володимир Горбач, Глобальний саміт миру був задуманий ще 2 роки тому як фінальний захід воєнно-дипломатичного процесу який тоді називався "українським контрнаступом". За його словами,  у листопаді 2022 року на саміті G20 в Індонезії президент Зеленський оприлюднив 10 пунктів "Української формули миру". Застосувати цю формулу можна було лише після військових та дипломатичних перемог. Контрнаступ літа 2023 року спіткала невдача, з пізньої осені минулого року ми перебуваємо в обороні а дипломатичні перемоги без військових в історії трапляються дуже рідко, підкреслив експерт.

Почалася поляризація світу по лінії Китай-США: в чому загрози

США і Китай

Він нагадав, що перший "Глобальний саміт миру" відкладався декілька разів. І став, по суті, п'ятою зустріччю процесу започаткованого ще радниками з питань національної безпеки.

"Найуспішнішим з них можна вважати раунд у Саудівській Аравії, до якого вдалося залучити Китай. Шкода що те що вдалося саудитам, не вдалося швейцарцям. Але розсинхронізація військового й дипломатичного треків усе одно зайшла вже так далеко, що не дозволяла нам сподіватися на якийсь значний успіх",- підкреслив Горбач.

При цьому, за його словами, швейцарці справилися на відмінно зі своєю задачею — нагадали світу про свої дипломатичні можливості як країни-посередника і традиційно нейтральної держави. З точки зору технології та процедури конференція пройшла бездоганно. З точки зору результатів (для України) — доволі обмежено.

Тим не менше, каже експерт, Україна зробила заявку на володіння дипломатичною ініціативою. Навіть анонсувала готовність запросити РФ на наступну зустріч за певних умов.

"Швейцарці заради цього готові не лише ознайомити Москву й Пекін з результатами конференції, а й запросити Путіна на свою територію попри ордер МКС на його арешт. За умови що наступний саміт буде також у Швейцарії. Що навряд чи. У Кремлі вже назвали Швейцарську конфедерацію ворожою країною", – додав експерт.

Втім, на його думку, опоненти України спробують перехопити ініціативу.

"Китайсько-бразильський план (6 пунктів замість 12) може бути актуалізований вже наприкінці літа — на початку осені. Або на саміті БРІКС або на саміті ШОС, Китай ще не вирішив. Ясно тільки те що 15 саміт БРІКС відбудеться у столиці Татарстану (Казані). А саміт ШОС вже 3-4 липня в Астані (Казахстан). Тобто до 75 саміту НАТО у Вашингтоні (9-11 липня)",
— говорить Горбач.

На його думку, у Китаю є велика спокуса кинути виклик і  США, і НАТО, і загалом Заходу. На дипломатичному рівні — це лідерство (чи модерація) в процесі завершення російсько-української війни на російських умовах. Однак, чи вдасться перехопити ініціативу залежатиме й від інших партнерів по БРІКС чи ШОС.

"Індійський прем'єр Моді нещодавно взяв участь у саміти G7 і навіть зустрівся там із Зеленським. Представник Індії з'явився на швейцарській конференції, але комюніке не підписав. Офіційне пояснення — бажання підтримувати зв'язки з усіма сторонами конфлікту. Але ми розуміємо, що вигода Індії лежить не в дипломатичній, а в економічній площині — дешева російська нафта. Трикутник Москва — Пекін — Нью-Делі це по суті контур усієї Євразії. Москва потрібна Делі саме для збалансовування Пекіна. Аж поки Захід не запропонує Індії альтернативний, а головне, дієвий балансир, або, наприклад, масове виведення західного капіталу з КНР до Індії, вона маневруватиме"
, — вважає політолог.

Він не виключає, що мова йде про початок глобальної поляризації сил по лінії Китай — США. А отже, формування блоків і глобальної конфронтації. До США тяжітиме Європа (і Україна в ній), до КНР тяжітиме РФ і їхні союзники й партнери. А Індія шукатиме себе у відновленні руху неприєднання.

"У кращому для світу випадку це нова Холодна війна на десятиліття. У гіршому — перехід від економічної конфронтації, яка вже почалася, до відкриття нових театрів бойових дій. Але це вже інша історія",
— підсумував політолог.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що деякі країни на Саміті миру відкликали свої підписи з-під комюніке.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини