Переговори України та РФ вже цього року: чи це можливо – які розглядаються сценарії

Один із сценаріїв – ЗСУ просунуться вперед, але якісь позиції росіяни утримають, звідси й варіант із переговорами

Видання The Washington Post, посилаючись на інформацію, нібито отриману після таємного червневого візиту глави ЦРУ Вільяма Бернса до Києва, повідомляє, що після наступу, закріпившись на певних позиціях, Україна може запропонувати Росії перемир'я. Як оцінюєте це повідомлення? Про що воно говорить? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

На даний момент сценарій переговорів без відходу російських військ з території України навряд чи працюватиме

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж зазначає, що Бернс навряд чи говорив щось категорично. Скоріше – розглядалися сценарії, які складуться після активної операції звільнення Сходу та Півдня України. Чи то вихід на кордони, адмінкордони та лінії зіткнення станом до широкомасштабного російського вторгнення (до 24 лютого 2022 року), чи на міжнародно визнані кордони України 1991 року.

"Слід розуміти, що Росія готує зараз до війни нову армію – понад 2,7 тисяч танків, близько 6,5 тисяч БТР, багато ракетних систем. І один із сценаріїв – ЗСУ просунуться вперед, але якісь позиції росіяни утримають. Як тоді бути? Звідси і варіант із переговорами. При цьому ця позиція директором ЦРУ не нав'язується. Тим більше, що ми маємо свій пріоритетний сценарій – звільняти всі наші території. Питання, чи будуть у нас відповідні можливості. А створити їх можуть лише закордонні партнери, збільшивши постачання озброєнь, давши нарешті далекобійні ракети та сучасну авіацію. Але за будь-яких розкладів навряд чи Київ готовий вести переговори з Москвою про закріплення за нею, хай навіть на якийсь час, частини українських територій", – наголошує генерал.

У той же час, продовжує він, слід розуміти, що директор ЦРУ завжди висловлює не свою позицію, а політичного керівництва США.

"Наразі сценарій переговорів без відходу російських військ з території України навряд чи працюватиме. Ми з союзниками, як мені здається, вже дійшли консенсусу щодо необхідності звільнення всіх українських територій із укладанням миру на умовах міжнародного права. На це спрямовані зусилля наших військових дипломатів. У реальні параметри все оформиться, коли ми перемагатимемо, – упевнений Микола Маломуж. – Наголошую, Бернс дав лише певну оцінку ситуації, яку ми маємо враховувати. Але робити свою справу – працювати на перспективу визволення всіх своїх територій".

Залежати все буде виключно від успішного чи не успішного контрнаступу ЗСУ

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш розмірковує так:

"Для мене дивно, коли голова іноземної розвідки "зливає" таку цінну інформацію через ЗМІ. Я думаю, це було зроблено навмисно. І метою такого кроку, найімовірніше, є показ Кремлю готовності Києва до переговорного процесу".

Однак це зовсім не означає, що Київ хоче таких переговорів, наголошує експерт.

"Можливо, в Україні під час зустрічі з Бернсом його запевняли, що після успішного контрнаступу ми погодимося, швидше за все, вести неформальний переговорний процес про тимчасове перемир'я. Але не про умови закінчення війни", – зазначає Сергій Гармаш.

Він акцентує, що на Заході, зокрема у Вашингтоні, дуже хочуть розпочати переговори, якісь контакти Києва з Москвою.

"Загалом директору ЦРУ могли говорити те, що він хоче почути. А залежати все буде виключно від успішного чи не успішного контрнаступу ЗСУ", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - хто і навіщо порушує тему ядерної зброї – чи може Кремль наважитися на підрив ЗАЕС.