Обстріли Харкова можуть суттєво скоротитися: тепер все залежить від рішення Заходу

В ISW розповіли, як вирішити проблему обстрілу Харкова

Українські захисники можуть скоротити чисельність обстрілів Харкова ворожою авіацією, але для цього їм потрібен дозвіл країн Заходу на використання західних систем ППО у повітряному просторі Росії. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Американські аналітики зазначають, що в останні тижні російська авіація все частіше атакує Харків та його околиці за допомогою планерних бомб та різних ракетних ударів, щоб послабити українську оборону та змусити мешканців залишити місто.

В ISW переконані, що Росія використовує свій повітряний простір як джерело завдання ударів по Харківській області, оскільки країни Заходу забороняють бити своїми системами ППО за цілями в межах держави-агресора.

"Достатнє покриття системами протиповітряної оборони в районі Харкова дозволило б ЗСУ стримувати дії російської авіації. Однак це можливо лише за умови, що західні партнери дозволять Україні використовувати системи перехоплення ворожих літаків у повітряному просторі Росії", - йдеться у звіті.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Росія може мати ресурси для загострення дій у прикордонній території Харківської області. Однак про наступ на Харків не йдеться. Про це свідчить низка експертів, зокрема керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко. Що відбувається на Харківщині та чому? Чи справді оборона ЗСУ міцна та загрози для захоплення Харкова немає? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Також видання "Коментарі" повідомляло - РФ посилює наступ: які прогнози, чи є причини для серйозного занепокоєння.