Головна Новини Суспільство Війна з Росією Неймовірна військова операція: Україна стала першою країною в історії, яка це зробила
commentss НОВИНИ Всі новини

Неймовірна військова операція: Україна стала першою країною в історії, яка це зробила

Українські військові перші у світі знищили літак раннього попередження А-50. Крім того, вони зробили це двічі.

сьогодні, 15:10 comments1846
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

У січні 2024 року Україна оголосила про успішне знищення російського літака раннього попередження А-50, який раніше вважався "непереможними". Це стало першим випадком, коли такий літак було збито. Але українські військові не зупинились і знищили ще один А-50. Через понад пів року стали відомі нові деталі української військової операції зі збиття літаків А-50.

Неймовірна військова операція: Україна стала першою країною в історії, яка це зробила

Російський літак А-50. Фото з відкритих джерел

Українські спецслужби відіграють одну з ключових ролей у війні з Росією. Саме завдяки їхнім зусиллям були створені морські безпілотники, які ефективно відганяли російські кораблі з Чорного моря. Наступним амбітним кроком розвідки стала операція зі знищення російських літаків А-50 — одних з найважливіших елементів системи повітряного раннього попередження Росії. Видання The Times опублікувало матеріал у якому розкриває те, як Україна влаштувала засідку російським літакам. Розповідь базується на коментарях одного зі співробітників української розвідки.

Перша спроба збити літак А-50 була здійснена восени 2023 року за допомогою модифікованої системи ППО С-200. Для цього були залучені спеціалісти на пенсії, які знали, як користуватися цією зброєю. Також у процес додали інженерів, які допомогли модифікувати С-200. Однак перша спроба знищити російський літак виявилася невдалою — дві випущені ракети були виявлені, А-50 змінив курс та уникнув попадання.

Хоча перша спроба не принесла результатів, як розповідає український розвідник, вона виявилася важливою з погляду стратегії. Це дало змогу українській розвідці зрозуміти, що російські літаки мають обмежений час для реагування на такі атаки. У лютому 2024 року було вирішено використовувати американську систему ППО "Patriot", яку перемістили ближче до лінії фронту.

Ця ризикована операція виправдала себе: 14 січня українська ракета з "Patriot" збила російський літак А-50, який вважався невразливим для атак. Все відбулося за лічені хвилини і екіпаж літака не встиг зреагувати.

Росіяни зрозуміли, що літак А-50 були збито установкою "Patriot" та відвели свої літаки на безпечну відстань. Однак вони не знали, що їх літаки все ще знаходяться в зоні дії систем С-200, здатних вражати цілі на відстані до 300 км. Завдяки цьому 23 лютого вдалося збити другий літак раннього попередження, який знаходився за 170 км за лінією фронту.

Вартість одного літака А-50 оцінюється у щонайменше 330 млн доларів. Наприклад ціна російського винищувача МіГ-31 у 10 разів менша – близько 30 млн доларів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у США розповіли свою версію, як Україні вдалось збити російські літаки А-50. 

Також "Коментарі" писали про те, як у Кремлі відреагували на збиття літака А-50



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини