Головна Новини Суспільство Війна з Росією Неочікуваний союзник надав Україні літаки Су-25
commentss НОВИНИ Всі новини

Неочікуваний союзник надав Україні літаки Су-25

Балканська країна ще у 2022 році відправила Україні чотири літаки Су-25, а тепер збирається надати кілька вертольотів.

26 березня 2023, 08:50 comments132891
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Північна Македонія повідомила, що передала Україні чотири штурмові літаки Су-25. Таким чином підтвердивши інформацію, що країна відправила три одномісних Су-25 і один навчальний двомісний Су-25 ще у липні 2022 року. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на ресурс Janes.

Неочікуваний союзник надав Україні літаки Су-25

Українські літаки Су-25. Фото з відкритих джерел

Міністерка оборони Північної Македонії Славянка Петровська 14 березня на засіданні уряду оголосила про новий військовий пакет допомоги для України, проте не вказала тип та кількість узгодженої військової техніки, який потрапить в Україну.

Під час промови Петровська зазначила, що Україна вже отримала від Північної Македонії літаки Су-25, танки, артилерійське обладнання, озброєння для піхоти, системи ЗРК та боєприпаси. Таким чином міністерка підтвердила інформацію про передачу Україні своїх літаків Су-25.

Цікавим є те, як ці літаки потрапили до Північної Македонії, адже спочатку вони були українські. У 2001 році в балканській країні відбулось велике повстання албанських сепаратистів. Для боротьби з ними Північна Македонія шукала військової допомоги і Україна миттєво відгукнулась на запит країни. Україна надіслала македонцям безкоштовно вертольоти та продала чотири Су-25: один двомісний літак для навчання і три звичайні моделі.

Після перемоги над повстанцями Північна Македонія не могла собі дозволити експлуатацію літаків та поставила їх на зберігання на аеродромі. Саме ці штурмовики тепер повернулись до України безкоштовно. Проте, українські військові зможуть їх використати лише на деталі, адже Су-25 знаходяться не в робочому стані після двох десятиліть без польотів.

Портал Janes повідомляє з посиланням на урядові джерела, що Україна зробила запит уряду Північної Македонії на передачу 12 гелікоптерів Мі-24. Однак, наразі невідомо чи потрапили вони в новий пакет військової допомоги від союзника України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що розвідка назвала ціль російської армії в Україні.

Також "Коментарі" писали про країну в якій Володимир Путін не буде почуватись у безпеці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Марта

27 березня 2023, 19:27

Браво! Македонія!


Новини