Головна Новини Суспільство Війна з Росією Не території: Стало відомо, на які компроміси могла б піти Україна на переговорах з РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Не території: Стало відомо, на які компроміси могла б піти Україна на переговорах з РФ

Активізація теми мирних переговорів з РФ відбувається в контексті виборчої кампанії в США

5 серпня 2024, 13:52 comments1842
Поділіться публікацією:

Переговори між Росією та Україною найближчим часом навряд чи відбудуться, а поширення інформації про можливі переговори пов’язане з виборчою кампанією в США та можливими наслідками її результатів. Україна в цій ситуації змушена утримувати лідерство у питаннях дипломатії та врегулювання російсько-української війни, заявив в ефірі Freedom політолог Олег Саакян.

Не території: Стало відомо, на які компроміси могла б піти Україна на переговорах з РФ

Переговори України і РФ

Зокрема, він зазначив, що активізація теми переговорів з боку різних країн не має реальних передумов, адже ситуація на фронті, в галузі міжнародного права та підтримка сторін залишаються незмінними.

“Відповідно, це реакція насамперед на виборчу кампанію в США та ризики того, що станеться після того, як прийде новий господар Білого дому. Через це країни, щоб потім розсістися за наперед купленими квитками, намагаються зайняти найвигідніші місця — бути посередником. Це найвигідніша роль. Вона дозволяє сидіти відразу на двох стільцях, торгувати з усіма сторонами та говорити про те, що вони є нейтральними. Ми бачили: Туреччина, Індія, Китай — багато країн претендують на цю роль", — заявив Саакян.

За його словами, Україна зараз розвиває формулу миру і квапиться до певної міри з організацією другого Саміту миру якраз до кінця осені. На думку політолога це відбувається тому, що загальносвітова динаміка і зокрема виборча кампанія в США підштовхують до того, що тоді буде найбільший пік зусиль цілої низки суб’єктів, аби спробувати провести якісь переговори.

"І Україні необхідно бути у всеозброєнні в цей момент і контролювати порядок денний для того, щоб деструктивні плани не взяли гору”, — вважає політолог.

Саакян підкреслив, що питання територіальної цілісності та суверенітету України не можуть бути предметом переговорів, тоді як щодо інших аспектів можливі компроміси. За його словами, наприклад, можливі компроміси у питаннях військового характеру, взаємодії щодо репарацій та завершення війни. Тут можуть виникнути різні формули, де діалог буде можливий за участі посередників, додав експерт.

Саакян наголосив, що до виборів у США діалог неможливий. Основною перешкодою для переговорів є те, що Джо Байден не балотується на другий термін і не може гарантувати нічого за межами 2024 року.

"Починаючи з 2025-го і далі — ми не знаємо, чи це буде Камала Гарріс, чи це буде Дональд Трамп. Ми не знаємо точно їхньої позиції. І, власне, загалом контекст, що складеться. Відповідно, які зараз переговори можуть відбуватися, якщо один із ключових глобальних гравців — США — не є агентами і не можуть, по суті, брати на себе будь-які зобов’язання та гарантувати їхнє виконання?” — підсумував Олег Саакян.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в принципі Захід демонструє готовність домовлятися з Путіним у питанні України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини