Головна Новини Суспільство Війна з Росією Не ескалація, а примушення до миру: що каже міжнародне право щодо «вторгнення» на Курщину
commentss НОВИНИ Всі новини

Не ескалація, а примушення до миру: що каже міжнародне право щодо «вторгнення» на Курщину

Україна, згідно із міжнародним правом, маж право на самооборону

8 серпня 2024, 17:59
Поділіться публікацією:

Згідно ст. 51 Статуту ООН Україна має “невід’ємне право на індивідуальну або колективну самооборону, якщо відбудеться збройний напад” на неї, про це повідомляє колишній посол України в США Валерій Чалий.

Не ескалація, а примушення до миру: що каже міжнародне право щодо «вторгнення» на Курщину

Війна в Україні

Окрім того, за його словами, саме збройна агресія РФ, підтверджена не лише де-факто вторгненням і тимчасовою окупацією регулярними російськими військами території України, але й багатьма документами ООН та інших організацій та й самою Україною, проти України стала підставою для застосування Україною права на самооборону.

"Україна може не утримуватися від застосування сили відносно РФ", — відзначив Чалий.

При цьому, за його словами, в разі реалізації права на самооборону – воно може здійснюватися й на території агресора — на землі, в повітрі, на морі включно.

Також Чалий додав, що всі засоби для оборони, включно з наданими партнерами озброєннями та технікою можуть бути використані

При цьому дипломат підкреслив, що здійснюючи право на самооборону та відповідні військові дії, Україна не тільки захищає себе, а й робить внесок у вирішення головного завдання сучасного міжнародного права – забезпечити мир та зберегти світовий правопорядок.

"Висновок: такі потенційні дії проти агресора не розглядаються, як така ж агресія, а лише як ОБОРОНА та ОЗБРОЄНИЙ ЗАХИСТ. Тому говорити:  “агресія” – НЕПРАВИЛЬНО; “самооборона”, “озброєний захист” – ПРАВИЛЬНО; “вторгнення” – НЕПРАВИЛЬНО; “відновлення територіальної цілісності й суверенітету” – ПРАВИЛЬНО; “ескалація” – НЕПРАВИЛЬНО; “примушення до миру” – ПРАВИЛЬНО", — заявив Чалий.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у Бундестазі не проти використання Україною німецьких танків у РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини