Головна Новини Суспільство Війна з Росією Наймасовіша страта українських військовополонених: росіяни розстріляли 16 українських полонених на Покровському напрямку
commentss НОВИНИ Всі новини

Наймасовіша страта українських військовополонених: росіяни розстріляли 16 українських полонених на Покровському напрямку

Лубінець зазначив, що вже надіслав листи до ООН та Міжнародного комітету Червоного хреста з приводу такого злочину росіян.

1 жовтня 2024, 21:20
Поділіться публікацією:

Російські окупанти розстріляли одразу 16 українських військовополонених на Покровському напрямку, що стало наймасовішим відомим випадком страти з початку війни. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Офіс генерального прокурора та уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

Наймасовіша страта українських військовополонених: росіяни розстріляли 16 українських полонених на Покровському напрямку

Росіяни розстріляли українських військових (фото з відкритих джерел)

Згідно з опублікованою інформацією, воєнний злочин імовірно стався в районі сіл Миколаївка та Сухий Яр Покровського району. На оприлюдненому відео видно, як українські військові, що потрапили в полон, виходять з лісопосадки під наглядом російських військових. Після того, як вони вишикувалися в шеренгу, окупанти відкрили по них вогонь, цілеспрямовано вбиваючи полонених. Тих, хто залишився живим після першого обстрілу, російські військові добивали пострілами впритул.

Ці дії грубо порушують Женевські конвенції та кваліфікуються як тяжкий міжнародний злочин. Генеральний прокурор України Андрій Костін підкреслив, що це ще одне свідчення того, що вбивства та тортури полонених є не випадковістю, а цілеспрямованою політикою російського військового та політичного керівництва.

"Це наймасовіший відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту. І це ще одне свідчення того, що вбивства та тортури полонених — не випадковість, а цілеспрямована політика російського військового та політичного керівництва", — зазначив генпрокурор Андрій Костін.

Офіс генерального прокурора вже розпочав досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, яке пов'язане з умисним убивством. Наразі правоохоронці перевіряють опубліковане відео та проводять слідчі дії для встановлення всіх обставин цього злочину.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що надіслав офіційні листи до ООН та Міжнародного комітету Червоного хреста з проханням привернути увагу до систематичних злочинів проти українських військовополонених та забезпечити притягнення винних до відповідальності.

"Системність злочинів над українськими військовополоненими має бути припинена, а ті, хто це робив — понести відповідальність", — додав він.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що росіяни розстріляли ще двох українських військовополонених
 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини