Головна Новини Суспільство Війна з Росією Навіщо Україні західні військові літаки
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Україні західні військові літаки

Здатність ЗСУ протистояти російській армії певною мірою залежить від західних військових постачань

31 січня 2023, 18:41
Поділіться публікацією:

Україні важливі постачання військової техніки і в тому числі авіаційної, аби результативно протистояти окупаційним російським військам, пишуть "Коментарі" з посиланням на ВВС.

Навіщо Україні західні військові літаки

польський МіГ

Радник глави Офісу Президента України Михайло Подоляк повідомив днями, що переговори вже йдуть і до того ж йдуть прискорено. За його словами, західні партнери розуміють гостру потребу ВПС ЗСУ в винищувачах. Проте, дотепер ще є нюанси щодо внутрішнього психологічного статусу в країнах-партнерах.

До початку війни, згідно з довідником World Air Forces 2022, в Україні було 43 бойові МіГи та вісім навчально-бойових. Довідник Military Balance повідомляє про 37 МІГ. Скільки з них було у боєздатному стані, невідомо. За різними версіями у складі українських ВПС було 26 винищувачів Су-27 (і шість навчальних), чи 34 одиниці. Частина цих літаків також була модернізована та називається Су-27-1М. Скільки літаків залишається боєздатними, також невідомо.

Крім того, Україна мала штурмовики Су-25 (теж частково пройшли модернізацію), за даними Flightglobal, їх було 17, за інформацією Military Balance — 31, і бомбардувальники Су-24 — 12 або 14 відповідно. Їх також варто враховувати, оскільки винищувачі можуть завдавати ударів по землі.

З боку Росії в конфлікті з Україною є кількісна перевага у винищувачах. Крім того, російські Су-35 і Су-30СМ — новіші версії Су-27, що володіють набагато кращими характеристиками. Тому Україні в принципі потрібні сучасні літаки, що більше, то краще.

Щодо завдань, які могли б ставитися перед українськими ВПС, то тут важко виділити якусь одну – всі традиційні "спеціальності" винищувачів виглядають актуальними. У сучасній війні винищувачі виконують безліч різних завдань. Крім власне повітряного бою з винищувачами супротивника, вони використовуються для ударів по наземних і морських цілях, їх залучають до операцій з прориву протиповітряної оборони, розвідки, перехоплення крилатих ракет, дронів та бомбардувальників.

Залежно від того, яке з завдань є пріоритетним, залежить тип і комплектація літаків, оскільки вони можуть мати різні бортові системи управління озброєнням, радари та інші технічні особливості, від яких залежить їх спеціалізація.

Попри відсутність інформації про те, як збирається Україна застосовувати, ймовірно отримані літаки в недалекому майбутньому з Європи чи Америки, непрямі ознаки вказують на всі ці завдання.

Нагадаємо, як писали днями "Коментарі", США розпочали впорядкування дій української влади щодо керування ресурсами держави в умовах війни. Тепер витрати американських коштів офісом президента та урядом беруть під контроль спеціальні інституції США. США створили свою інспекцію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини