Навіщо Росії терміново знадобилися "референдуми" в Україні – чого злякалися окупанти

Успіхи ЗСУ під час контрнаступу змусили Кремль знову порушити питання "референдумів" в окупації

Так звані "Громадські палати" квазіутворень "ДНР" і "ЛНР" звернулися до ватажків псевдореспублік – Пушиліна та Пасічника – з проханням негайно провести "референдум" про входження до складу РФ. В аналогічному ключі висловилася "влада" тимчасово окупованої території Херсонської області. Про що говорять такі дії? Яка ймовірність проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях, включаючи захоплені у 2022 році? Якими можуть бути наслідки таких дій? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Підсумковий "протокол" про нібито рішення "народів Донбасу та Херсонщини" стати частиною Росії не допоможе окупантам

Політичний експерт Світлана Кушнір наголошує, що ні Україна, ні світ ці псевдореферендуми не визнають. Як не визнали кримський "референдум" та забавні дії аналогічного плану у Донецькій та Луганській областях у 2014-му.

"У тій же в Автономній республіці Крим начебто мали право на проведення референдумів з питань, які не суперечать Конституції держави. І у випадку з референдумом весни 2014 року право у АРК було б. Але фактично провести референдум із питанням про територіальну цілісність у Криму не могли – Основний закон України забороняє таке. Та й наша ЦВК не видавала ухвали про проведення такого "референдуму". З ОРДЛО питання і зовсім просте, і ясне – жодних прав на референдуми про самовизначення там не мали і не мають. Крапка", – констатує Світлана Кушнір.

Вона також звертає увагу, що у самій Росії немає єдності щодо "нових територій".

"Для таких кульбітів треба вносити зміни до, пробач Господи, Конституції РФ. Глава ЦВК РФ Елла Памфілова вже коментувала цю тему. Її слова більш ніж зрозумілі і в моєму вільному перекладі звучать так: "Свисне цар, тоді ми і свербимо! Немає команди з Кремля - немає ніяких референдумом та інша". Ну, а терористи з ОРДЛО нехай поки що завгодно заяви роблять. На проведення навіть фейкового референдуму також потрібні гроші. Поки що в РФ не вирішили - давати цим маріонеткам гроші чи ні", – вважає експерт.

Але, продовжує вона, захоплені українські території стали розмінною монетою у грі Путіна на світовій арені. При цьому українська позиція правильна і чітка – це наші землі, наші люди, а все на наших землях та за участю наших людей має відбуватися виключно за українськими законами та в рамках української Конституції.

"Ворушення Пушилина, Пасічника і херсонського колаборанта Стремоусова, що приєднався до них, більш ніж зрозумілі, – каже Світлана Кушнір. – Після контратаки у Харківській області українська армія й надалі тіснить ворога з окупованих територій. Можливо, колаборанти та окупанти вирішили, що підсумковий "протокол" про нібито рішення "народів Донбасу та Херсонщини" стати частиною Росії може бути тим самим і фіговим листом, яким вони спробують прикритися, сидячи на лаві підсудних у міжнародному суді. Але це їм однозначно не допоможе.

Країна-агресор може заявити, що спроба ЗСУ деокупувати ці території після їх вступу в недоімперію стане прямим нападом на Росію

Політтехнолог, боєць спецпідрозділу "Хорт" Олександр Кондратенко нагадує: заяви про те, що у лднрії ось-ось проведуть псевдореферендуми, звучали з початку повномасштабного російського вторгнення. Майже кожного місяця оголошувалися нові дати, а потім переносилися.

"Наразі все заграло новими фарбами, що зрозуміло. У Пушиліна, Пасічника на тимчасово окупованому Донбасі та у Стремоусова в Херсоні, що поки що не звільнено, стало серйозно "підгорати" через контрнаступ ЗСУ. В них паніка. І вони намагаються себе якось убезпечити, переконавши Кремль визнати ці території російськими за допомогою фейкового "народовиявлення". Не виключено й те, що визнання тимчасово окупованих територій України російськими може бути особистим бажанням Путіна", – зазначає експерт.

Зрозуміло, продовжує він, що ні Україна, ні світ не визнають результатів псевдореферендумів. Але РФ цього й не треба, вважає Олександр Кондратенко.

"Країна-агресор може заявити, що спроба ЗСУ деокупувати дані території після їх вступу в недоімперію стане прямим нападом на Росію. Що розв'яже Кремлю руки багато в чому. Не факт, що нам відкрито оголосять війну, а РФ – загальну мобілізацію. Але можуть, наприклад, використати зовсім інші види озброєння. Більш серйозні. Кацапи зі збільшеною долею вірогідності почнуть застосовувати хімічну зброю. Це реальніше, ніж тактичне ядерне, – припускає експерт. – Проте для нас нічого не змінюється. Ми як наступали, так і наступатимемо. Визволяючи свої території силовим шляхом. Від придурошного сусіда, яким є Росія, очікується чого завгодно. Ми готові до всього. І зі свого шляху не звернемо".

"Референдуми" будуть проводити лише на тій частині територій, які контролює агресор

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін не сумнівається, що прискорення процесів, пов'язаних із проведенням псевдореферендумів – це наслідок ефективного контрнаступу ЗСУ на низці напрямків, включаючи Харківський та Херсонський.

"Росіяни дуже болісно сприйняли такі успіхи української армії. Усередині країни-агресора почали з'являтися різні заклики, аж до необхідності мобілізації. Думаю, що активізація теми з "референдумами", яку вже підтримав екс-президент Росії, заступник голови Ради Безпеки РФ Дмитро Медведєв, це спроба перебити в інформаційному плані ситуацію з контрнаступом ЗСУ. Спроба показати, що "все під контролем". Мовляв, дивіться, навіть "референдуми" проводимо та приростаємо землями", – пояснює політолог.

Він зазначає, що незважаючи на педалювання цієї теми, мети, які самі росіяни декларували (захоплення Луганської та Донецької областей у їхніх адмінкордонах), не досягнуто. Тобто "референдуми" проводитимуть лише на тій частині територій, які контролює агресор. А на підконтрольній українській владі частині Донбасу "волевиявлення", схоже, спробують провести в он-лайн вигляді. Що лише додасть недовіри до остаточних результатів, які й так не будуть визнані цивілізованим світом. Нагадаємо, що т.зв. "ДНР" та "ЛНР" визнали лише Росія, Сирія та Північна Корея.

"Не виключаю, що з погляду військової тактики – це спроба після проведених у прискореному порядку "референдумів" назвати ці українські землі територією РФ – і почати загрожувати у разі продовження контрнаступу ЗСУ (а такі сигнали є) використовувати зброю масової ураження", – підсумовує Олексій Якубін.

Читайте також на порталі "Коментарі" - продовольча безпека у світі: чому для України важлива ця тема – чого досягає Росія.