Головна Новини Суспільство Війна з Росією Навіщо Кремль поспіхом анексує 4 українські області – куди тепер поверне війна
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Кремль поспіхом анексує 4 українські області – куди тепер поверне війна

Після того, як ЗСУ продовжать звільняти захоплені території, не можна виключати, що країна-агресор спробує реалізувати свої страшилки

30 вересня 2022, 16:30 comments2476
Поділіться публікацією:

Росія у прискореному темпі запустила процес анексії нових територій України. З чим пов'язані такі поспішні та явно незграбні дії? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Навіщо Кремль поспіхом анексує 4 українські області – куди тепер поверне війна

Анексія. Фото з відкритих джерел

Президент США може віддати наказ про завдання превентивного ядерного удару по країні, яка збирається завдати удару ядерною зброєю

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 рр.), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука пояснює:

"Подібні дії Кремля мають на меті залякати, насамперед Україну, а також – наших партнерів. Мовляв, після того, як РФ офіційно назве окуповані території своїми, вони нібито опиняються під захистом російської ядерної парасольки. Пропагандони та політикани країни-агресора відкрито кажуть, що з цього моменту всі бойові дії ЗСУ щодо звільнення наших територій трактуватимуться в РФ як агресія проти неї. Що, з формальної точки зору, це дає можливість президентові Росії – Путіну – "для захисту територіальної цілісності російської держави" використати всі види озброєння. Включно з ядерним".

Звичайно, нас це не зупинить, зазначає експерт. На його думку, росіяни продовжать блефувати, як це було свого часу з Кримом, Бєлгородською областю, Курською, які вже відчули на собі "прильоти" з України.

"Втім, не можна виключати, що країна-агресор намагатиметься реалізувати свої страшилки. Імовірність того, що по Україні завдадуть удару тактичним ядерним озброєнням, я оцінюю в 10%. Та все ж… Якщо це станеться, удар може прийтись по позиціях ЗСУ вздовж лінії фронту або по об'єктах критичної інфраструктури", – вважає Георгій Тука.

За його словами, важко прогнозувати, якою буде відповідь колективного Заходу.

"Начебто, звучать різкі та консолідовані заяви, що реакція буде негайною та найжорсткішою, – нагадує експерт. — Але якою вона буде конкретно — асиметричний ядерний удар по РФ з боку США або Великобританії, чи інші акції — сказати складно. При цьому, згідно з військовою доктриною Сполучених Штатів, американський президент, у разі отримання підтвердженої розвідінформації від розвідуспільноти США про готовність будь-якої країни застосувати ядерне озброєння, ЗАБОВ'ЯЗАНИЙ (не може або хоче, а саме ЗАБОВ'ЯЗАНИЙ) віддати наказ про завдання превентивного ядерного удару. Чи буде це реалізовано в нашому випадку – сказати не беруся".

Путін прагне продемонструвати своєму населенню хоч якісь "успіхи"

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово і Справа" Валентин Гладких вважає, що саме успіхи ЗСУ, які проводять ефективні контрнаступальні дії, підштовхнули Путіна до оголошення в РФ мобілізації (що свідчить про визнання Кремлем провалу так званої СВО) та "псевдореферендумів" зі спробами подальшої анексії.

"Путін прагне продемонструвати своєму населенню хоч якісь "успіхи", намагаючись якось зафіксувати "територіальні здобутки" – із наміром подальшої експансії. Адже йдеться не лише про фактично контрольовані окупантами території, а й про чотири області в їхніх адмінкордонах", – зазначає політолог.

Втім, продовжує він, такі кроки РФ є абсолютно безглуздою затією, яка нічого не змінює. Адже всі ці території залишаються у тому самому статусі після цього дійства, як і до нього. А саме – тимчасово окуповані території України.

"Ніхто, за жодних обставин, не визнає ні "референдумів", ні тим більше подальших спроб РФ анексувати території, посилаючись на "результати референдумів". Більше того – світ уже засудив зухвалі дії РФ щодо проведення цих "псевдореферендумів", а реакція на спробу анексії буде ще гострішою, – упевнений Валентин Гладких. – Будуть чергові санкції та збільшення підтримки України, включаючи зброю".

Головне, на думку експерта, позиція України, яку чітко висловив президент Зеленський, повністю збігається з позицією цивілізованого світу – всі ці землі є тимчасово окупованими територіями – і наша країна має повне право звільняти їх від російських загарбників, використовуючи всі наявні інструменти.

"Потенційно росіяни можуть спробувати провести там примусову мобілізацію на зразок тотальної могилізації у так званих "ЛДНР". І/або використовувати як підставу для захисту своєї "суверенної території", яку вважають після анексії ці землі України, для використання ядерної зброї. Втім, навіть це не змінить правомірності та неминучості звільнення цих тимчасово окупованих територій від загарбників", – констатує Валентин Гладких.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Дмитро Пєсков пояснив, чому Росія тепер наголошує на війні, а не на переговорах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Юлія

30 вересня 2022, 22:16

Виправте назву порталу де одним з експертів є Валентин Гладких на "слово і діло", бо назва саме так звучить українською.


Новини