Головна Новини Суспільство Війна з Росією Наскільки реальним до виконання є План перемоги: чи допоможе він закінчити війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Наскільки реальним до виконання є План перемоги: чи допоможе він закінчити війну

Низка пунктів у Плані перемоги вже зараз викликає серйозні запитання

сьогодні, 17:56
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський представив у Верховній Раді України План перемоги. Зокрема, він заявив, якщо Захід підтримає Україну в реалізації пунктів Плану перемоги, то цілком реально завершити війну не пізніше 2025 року. Наскільки реальними до виконання є відомі пункти Плану перемоги? І чи можна говорити про можливість завершити війну в такі строки, як сподівається президент? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Наскільки реальним до виконання є План перемоги: чи допоможе він закінчити війну

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Ми розраховуємо цим планом на диво

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда так прокоментував ситуацію:

"Це план, який розрахований на стан емпатії Заходу, який був навесні-влітку 2022 року. Але стан емпатії був тоді таким, а військово-технічна допомога була набагато меншою. Зараз військово-технічна допомога більша, а стан емпатії менший. І тому є певний дисонанс".

На думку Євгена Магди, Володимир Зеленський намагається нарізати завдання нашим партнерам, що виглядає трохи дивним. І, очевидно, швидше спрямовано всередину країни, ніж назовні. 

"Я не думаю, що українські позиції на сьогоднішній момент є такими, що вони дозволяють Україні про ці всі речі всерйоз говорити. В мене викликає сумнів перспективи швидкого запрошення України до НАТО, тому що є низка держав і, я думаю, що їх більше, ніж дві, тобто Словаччина і Угорщина, які проти цього. І вони можуть проявитися достатньо швидко. Плюс сам формат саме запрошення має бути в вигляді консенсусу, як це зробити на сьогоднішній момент, я не маю такої відповіді", – зазначив експерт. 

Щодо пункту про розміщення потужного комплексу неядерного стримування, то, зазначає Євген Магда, очевидно йдеться про ракети малої та середньої дальності без'ядерних боєголовок, тобто про Tomahawk та Minuteman. 

"Хто дасть на сьогоднішній момент гарантію, що їх Україні передадуть, якщо нам не можуть надати належну кількість комплексів ППО і дати дозвіл на використання ATACMS, SCALP і іншого озброєння по цілях в Росії. Очевидно, цей план прозвучав тоді, коли Україна зрозуміла, що зустріч Байдена з керівниками Франції, Великої Британії та Німеччини 18 жовтня відбудеться. Проте, я не думаю, що це вплине дуже серйозно на американську позицію. Ми розраховуємо цим планом на диво, а в західному світі прийнято розраховувати все-таки на якісь більш раціональні речі. Це теж треба розуміти", – говорить експерт. 

За його словами, є також питання по готовності України замінити американські війська в Європі.

"Звичайно така готовність має викликати гордість і в цьому сенсі вона в плані гордості не безпідставна, тому що Україна на сьогоднішній момент має найсильнішу армію в Європі, але виникає питання: а, чи потягне український бюджет після завершення війни з Росією утримання такої великої армії? Чи сподобається це всім нашим європейським сусідам і як ми будемо в цьому сенсі витрачати тоді гроші на відновлення України? Це теж питання на які, мені здається, на сьогоднішній момент немає відповідей", – підсумував Євген Магда.

Все залежить від політичної волі Заходу

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук вважає, що представлений президентом План перемоги цілком реалістичний, але за однієї умови – якщо знайдеться політична воля серед західних партнерів України щодо його реалізації. Тому що він, в першу чергу, передбачає відповідні зусилля з боку партнерів України щодо надання Києву допомоги. 

"Мова, зокрема про далекобійну зброю, яка повинна забезпечити, з одного боку, результати, а, з іншого боку, гарантувати завершення війни і те, що російська агресія проти України буде зупинена. Крім того, важливий пункт – членство України в НАТО. Це теж питання політичної волі партнерів України. Чи є політична воля чи її немає – від цього так само залежить багато що", – заначив експерт.

Петро Олещук звернув увагу, що Україна не просто вимагає, Україна, крім того, і пропонує. Мова про четвертий та п'ятий пункти плану, які стосуються доступу і спільного використання стратегічних українських ресурсів. 

"Мова йде про поклади корисних копалин, яких в Україні справді налічується дуже і дуже багато. Це один момент. І другий момент – це використання досвіду української армії і допомога українськими Збройними силами Заходу у вирішенні тих або інших питань, пов'язаних безпекою західних держав. Якщо, наприклад, Захід погоджується гарантувати українську безпеку і брати участь в цих гарантіях, то в обмін на це Україна гарантує, що вона буде ділитися із Заходом ресурсами. Також буде брати участь у всіх західних безпекових проектах, в тому числі за допомогою військової сили, з використанням військової сили", – зазначив Петро Олещук.

Що ж до питання реалістичності закінчення війни в 2025 році, то, на думку експерта, це залежить від прийняття політичних рішень і реалізації тих пунктів, які передбачені в Плані перемоги. 

"Це стосується зброї, членства України в НАТО, а це, в свою чергу, повинно показати Путіну, що він не здобуде перемоги і він не зможе окупувати всю територію України. Ну, а передача далекобійної зброї повинна стримувати Росію від ескалації і від продовження агресії. Тому строки, озвучені президентом, можуть бути цілком реальними, так само як і реалізація цього плану, але лише за наявності політичної волі. На жаль, західні партнери України поки що ніякої політичної волі не демонстрували. Вони швидше демонстрували страх перед Росією і бажання уникати будь-яких моментів, пов'язаних із прямим чи опосередкованим зіткненням з Росією і це, мабуть, і створювало найбільші проблеми в контексті підтримки обороноздатності України", – підсумував Петро Олещук.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Путіна відреагували на план перемоги Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини