Головна Новини Суспільство Війна з Росією "Нас просто зачищають": у WP пишуть, що наступ РФ на Харківщині гірший за вторгнення у 2022 році
commentss НОВИНИ Всі новини

"Нас просто зачищають": у WP пишуть, що наступ РФ на Харківщині гірший за вторгнення у 2022 році

Тисячі українців покинули прикордонні міста і села на північному сході Харківської області, де російські війська перейшли в новий наступ.

14 травня 2024, 19:50 comments1308
Поділіться публікацією:

Нова хвиля російського наступу в Харківській області України змусила понад 6000 мешканців евакуюватися з міста Вовчанськ. Люди намагаються врятувати своє життя від окупації – це вже другий раз, коли вони змушені залишати свої домівки. Про це пише The Washington Post

"Нас просто зачищають": у WP пишуть, що наступ РФ на Харківщині гірший за вторгнення у 2022 році

Наступ РФ на Харківщині (фото з відкритих джерел)

Автори матеріалу пишуть, що хвиля переселенців із Вовчанська та навколишніх населених пунктів нагадує перші дні російського вторгнення в лютому 2022 року. Але новий наступ армії РФ виявився ще більш жорстким, стверджують евакуйовані.

"Протягом кількох днів на Вовчанськ і сусідні прикордонні міста з літаків неодноразово скидалися російські фугасні бомби вагою по півтонни кожна. Постійно чути звуки артилерійських обстрілів. Чути, як над головою дзижчать безпілотники-камікадзе, що врізаються в автомобілі. Так багато всього горить – ліс, машини, житлові будинки, – що від сильного диму важко дихати", – говориться у матеріалі.

Внаслідок трьох днів інтенсивних обстрілів Вовчанськ став майже безлюдним. Перед війною в місті проживало близько 17 тисяч осіб – залишилося всього кілька сотень.

Навіть літні мешканці, які раніше клялися ніколи не залишати свої домівки, тепер вирішили евакуюватися, не в змозі витримати повну руйнацію, яка надходить на них.

"Ви думаєте, їм потрібні ці села? Там нічого не залишилося. Вони збираються йти далі. Вони просто зачищають нас, щоб ми не заважали їм у їхніх подальших планах", – каже 73-річна Валентина Іллєнко.

Російські окупанти досягли північних околиць міста, і українські військові заявили, що направили підкріплення для відбиття нападу. Багато евакуйованих бояться, що Росія може здійснити другу спробу дістатися до міста Харків – другого за розміром українського міста.

Харків уже два роки періодично зазнавав ракетних обстрілів, але завдяки масштабному українському контрнаступу у вересні 2022 року сили РФ були витіснені з більшої частини північно-східного регіону, включно з багатьма прикордонними містами, куди Росія зараз знову напирає. Окупанти заходячи вглиб території України, збільшують ризик того, що Харків знову опиниться у зоні досяжності російської артилерії.

"Ворог наступає на нас із півночі і намагається просунутися далі на наші території. Росіяни намагаються зайняти місто Вовчанськ і взяти його під свій контроль, але наші військові поки що стримують їх там, і бої точаться абсолютно по всіх напрямках", – заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Наразі американські чиновники з тривогою спостерігають за діями Росії, але поки що не вважають, що Україна стоїть на межі значних територіальних втрат. Вашингтон зазначив, що рішення Росії нанести удар зараз, найімовірніше, зумовлене усвідомленням того, що Україна швидко переозброюється завдяки новому фінансуванню, недавно схваленому Конгресом після понад шести місяців затримки. Росія, ймовірно, вивчає, як далеко вона може просунутися за цей час.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини