Головна Новини Суспільство Війна з Росією На Заході назвали поганою ідеєю бити F-16 по території РФ: в чому причина
commentss НОВИНИ Всі новини

На Заході назвали поганою ідеєю бити F-16 по території РФ: в чому причина

Західні експерти вважають, що недоцільно використовувати F-16 для рейдів на територію Росії, пише видання Business Insider

20 червня 2024, 18:46
Поділіться публікацією:

Данія, член НАТО, надала Україні дозвіл на використання переданих винищувачів F-16 для ураження військових цілей на території Росії. Однак західні військові експерти вважають, що наразі це не є найкращим варіантом, пише Business Insider.

На Заході назвали поганою ідеєю бити F-16 по території РФ: в чому причина

F-16

Зокрема, Джордж Баррос, військовий експерт з американського Інституту вивчення війни, заявив, що використання американських винищувачів для ударів по Росії "не має великого військового сенсу". За його словами, чим глибше в Росію проникають літаки, тим небезпечніше це стає, і зростає ймовірність втрати високоякісного обладнання та підготовлених пілотів.

Баррос додав, що в майбутньому, з появою більшої кількості літаків, така можливість може стати в нагоді Україні, але наразі це не є пріоритетним.

У свою чергу Марк Канціан, відставний полковник морської піхоти та експерт зі стратегії оборони в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень, вважає, що F-16 триматимуться осторонь від лінії фронту, щоб уникнути зони дії російської ППО.

При цьому Тім Робінсон, фахівець із військової авіації Королівського авіаційного товариства Великої Британії, зазначив, що F-16 можуть бути корисними для ураження цілей у Росії, але такі удари є ризикованими. Він підозрює, що Україна, отримавши ці літаки, прагнутиме мінімізувати ризики втрат.

У свою чергу Пітер Лейтон, науковий співробітник Азіатського інституту Гріффіта і колишній офіцер Королівських ВПС Австралії, погодився, що Україні доведеться бути обережною зі своїми F-16, оскільки їх кількість обмежена, і Київ не може дозволити собі зазнати значних втрат.

Тобто, підкреслює видання, експерти сумніваються, що F-16 будуть використовуватися для бойових вильотів до Росії, адже навіть польоти над окупованими територіями можуть бути надмірно небезпечними. При цьому Марк Канціан припустив, що можуть бути "один або два глибоких рейди на Крим для символічного та психологічного ефекту".

Експерти очікують, що винищувачі будуть використовуватися переважно в оборонних цілях, захищаючи міста та інфраструктуру від російських безпілотників і ракет. Вони не вважають, що F-16 самі по собі матимуть вирішальне значення у війні, але вони можуть бути дуже корисними для заміни втрачених літаків та стримування російської авіації, підкреслило видання.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповів, що у ВР повідомили, хто саме блокує передачу Україні американських винищувачів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини