На Україну чекає важка зима: скільки з 42 країн-партнерів Києва готові й надалі надавати підтримку

Критичною для України є допомога США, але й у Європі немає єдиної позиції з цього приводу

Із 42 країн, які підтримували Київ, лише 20 оголосили про нові пакети допомоги. Значно ускладнили ситуацію критичні проблеми США, адже ця країна була основним донором техніки та снарядів та постачала 42% усієї оборонної допомоги. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться у статті німецького видання "Die Zeit".

У матеріалі йдеться, якщо рік тому президента Володимира Зеленського у Вашингтоні "зустрічали як героя", то кілька днів тому він "даремно просив, якнайшвидше поставити додаткову зброю та боєприпаси", наголошуючи, що без цієї підтримки жертв буде більше.

"Знову оголошена допомога досягла мінімуму у період із серпня по жовтень 2023 року - майже на 90% нижче порівняно з тим самим періодом 2022 року", - зазначив економіст Крістоф Требеш.

Видання зазначає, що країни ЄС розуміють, що не можуть замінити допомогу США. Понад 100 парламентаріїв із Європейського союзу закликали у відкритому листі до членів Конгресу затвердити фінансову допомогу Україні. Навряд чи це подіє, адже республіканці дорікали Європі, що вона має сильніше підтримувати Київ.

Більше того, у ЄС також немає впевненості у продовженні фінансування України. Німецька газета вказує, що €50 млрд у вигляді кредитів та грантів "не затверджено остаточно". Наразі Україну підтримують Німеччина та скандинавські країни.

Читайте також на порталі "Коментарі" - в ISW розповіли, що чекає на США, якщо РФ переможе у війні.

Також видання "Коментарі" повідомляло – які шанси на проривні рішення: чи справді ситуація з підтримкою України зайшла у глухий кут.