Головна Новини Суспільство Війна з Росією Міжнародний тиск посилюється: NYT пише, що дедалі більше українців готові до переговорів із РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Міжнародний тиск посилюється: NYT пише, що дедалі більше українців готові до переговорів із РФ

Експерти сходяться на думці, що жодна зі сторін до угоди не готова, і бар'єри на шляху будь-якого врегулювання величезні.

31 липня 2024, 16:44
Поділіться публікацією:

 Більшість українців, як і раніше, виступають проти передачі будь-якої території Росії, але опитування громадської думки та нещодавні заяви лідерів країни вказують на відчутний зсув у бік мирних переговорів. Замість принципу "жодної угоди ніколи" тепер обговорюється можливість компромісу в майбутньому, пише The New York Times.

Міжнародний тиск посилюється: NYT пише,  що дедалі більше українців готові до переговорів із РФ

Переговори з РФ (фото з відкритих джерел)

"Дедалі більше розчарованих українців, судячи з усього, відкриваються ідеї миру шляхом переговорів, навіть попри те, що вони, як і раніше, неясно розуміють, що це означає", — йдеться у статті.

Опитування, проведене в середині липня, показало, що близько 44% українців виступають за початок офіційних переговорів з Росією. Інше опитування засвідчило, що майже третина українців погодилася б поступитися частиною території Росії для припинення війни, що є більше ніж утричі більше, ніж минулого року. Водночас 55% учасників цього опитування виступили проти будь-яких територіальних поступок.

На півдні України, в регіонах, які найбільше постраждали від війни, зміна ставлення була особливо помітною. Більше половини респондентів заявили, що або підтримують поступку якоюсь територією, або не зовсім упевнені. Лише 46% заявили, що виступають проти будь-яких поступок, тоді як рік тому 86% жителів цих регіонів (включно з Дніпром, Запоріжжям, Миколаєвом, Херсоном та Одесою) заявили, що виступають проти передачі будь-якої території Росії.

Виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький пояснив, що головна причина зміни настроїв — невиправдані очікування минулого року, коли надії багатьох українців впали через затримку військової допомоги від США.

У статті також зазначається, що міжнародний тиск на Україну і Росію для досягнення якоїсь угоди посилюється, хоча експерти погоджуються, що жодна зі сторін не готова до цього, і бар'єри на шляху до будь-якого врегулювання залишаються величезними.

У червні президент Росії Володимир Путін заявив, що віддасть наказ про припинення вогню і вступить у переговори з Україною тільки в тому разі, якщо Київ піде з регіонів, на які претендує Москва, але які ще не повністю контролює, і відмовиться від прагнення вступити в НАТО. Проте в останні тижні Кремль дав зрозуміти, що може вступити в переговори, навіть якщо Київ не виконає червневі вимоги Путіна. Західні чиновники та аналітики сумніваються, чи готовий Путін насправді вести переговори про щось інше, окрім мирної угоди на його умовах.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що у Кремлі відреагували на заяви про готовність України до мирних переговорів

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини