Головна Новини Суспільство Війна з Росією Ми втрачаємо покровську агломерацію: чи є сенс продовжувати бої на Курщині
commentss НОВИНИ Всі новини

Ми втрачаємо покровську агломерацію: чи є сенс продовжувати бої на Курщині

Курська операція може перетворитися на марафон, сенс якого до кінця не зрозумілий

сьогодні, 15:37
Поділіться публікацією:

Збройні Сили України вже другий місяць проводять операцію в Курській області. Початок був дуже успішним – лише за перші дві доби вдалося взяти під контроль 350 квадратних кілометрів. У перші два-три тижні просування йшло в кількох напрямках, що, на думку деяких спостерігачів, виглядало дещо хаотично. Українські сили використовували всі можливі шанси для розширення своєї присутності, відзначає військовий експерт, колишній співробітник СБУ Іван Ступак.

Ми втрачаємо покровську агломерацію: чи є сенс продовжувати бої на Курщині

Бої в Курській області

За його словами, на початку операції активно обговорювалася можливість захоплення Курської АЕС, однак конкретного напрямку для наступу не було. Територія, яку Україна взяла під контроль, поступово розширювалася.

Однак, відзначає експерт, у вересні ситуація почала змінюватися. За даними аналітиків Deep State, Україна наразі контролює близько 800 квадратних кілометрів безпосередньо та ще близько 300 квадратних кілометрів опосередковано. Загальна площа контрольованої території сягає 1100 квадратних кілометрів. Однак значного просування більше не спостерігається, додав Ступак.

При цьому експерт нагадав, що росіяни нещодавно здійснили контрнаступ і повернули під свій контроль кілька населених пунктів, зокрема Снагость. Військові експерти зазначають, що це лише початкова фаза російського наступу, і цілком ймовірно, що найближчим часом буде нова спроба.

"Що далі? По-перше, треба розуміти, що ми ще готові вкласти. Я маю на увазі людей, техніку, боєприпаси — і після врахування цього, якщо ми бачимо, що карти в нас погані і зіграти класно ми не можемо, треба гордо і урочисто, вийти з тієї ж Суджі", — відзначив Ступак.

Також, за його словами, важливо визначити, якою є кінцева мета цієї операції. Якщо це оточення Глушківського району та захоплення полонених і трофеїв, то можна говорити про успіх. Однак деякі спостерігачі висловлюють сумніви щодо довгострокових цілей, зокрема щодо можливого обміну територій, який поки не відбувся.

"Зараз є побоювання, що курська операція може перетворитись на марафон. Чому її почали? Тому що можемо. А яка мета? Просто так. Я розумію, що українці хочуть чути гарні новини, але ми захоплюємо у росіян села, а росіяни у нас захопили великі міста. Зараз вони тиснуть Вугледар, Водяне… Ми втрачаємо покровську агломерацію – 100 тисяч людей до війни, на секундочку. Тому я – за зухвалі операції, але з якими у нас буде план В, план С. Принаймні на той випадок, якби щось пішло не за планом. Дуже хочу вірити, що у командування все чітко розплановано", — підкреслив Ступак.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Сили оборони відійдуть від трьох ключових міст.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини