Головна Новини Суспільство Війна з Росією Ми на порозі початку нової фази війни: про що це говорить
commentss НОВИНИ Всі новини

Ми на порозі початку нової фази війни: про що це говорить

Невірно говорити про те, що якщо умовно завтра зʼявляться F-16, на цьому закінчиться війна

13 липня 2024, 07:08 comments1161
Поділіться публікацією:

Останнім часом знову пожвавилися розмови щодо надання Україні винищувачів F-16. На цьому тижні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що фактично питання з наданням Києву західних винищувачів вирішено. З якими труднощами можуть зіткнутися F-16 в Україні? Чи дійсно отримання F-16 стане початком нової фази війни? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Ми на порозі початку нової фази війни: про що це говорить

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Поява першої ескадрильї F-16 за нинішніх умов не переломить перебіг війни

Експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце в ефірі каналу Freedom заявив, що росіяни вже відчувають швидке наближення винищувачів F-16. Саме тому останніми тижнями російські окупаційні війська доволі активно завдають ударів по Україні, зокрема по авіаційній структурі, де потенційно можуть базуватися передані партнерами винищувачі F-16. 

"За останні два місяці багато ключових українських аеродромів мало не щоразу були ціллю ворога. Це говорить про те, що ворог бачить у цих аеродромах можливість для майбутнього розгортання F-16. Навіть якщо ці літаки базуватимуться на тилових аеропортах, на віддаленості від лінії фронту, все одно під час бойових вильотів необхідно буде десь тимчасово здійснювати посадку для дозаправлення і завантаження боєкомплекту, тому що радіус дії F-16 становитиме близько 500 км", – зазначив Богдан Долінце.

Він також зазначив, що Росія посилює систему ППО. При цьому, не лише на лінії фронту, але й поблизу кордонів з Україною.

"Це створить певні складнощі для роботи винищувачів. Поява першої ескадрильї F-16 (від 12 до 20 винищувачів) за нинішніх умов не переломить перебіг війни", – констатував він.

Для F-16 не проблема збивати крилаті ракети

Авіаційний експерт Костянтин Криволап в ефірі каналу Freedom заявив, що використання наданих Україні літаків F-16 буде залежати від того, які на них будуть радари, та якими ракетами вони будуть оснащені. Із їх отриманням почнеться ще одна складна фаза війни, вважає. 

"Діапазон завдань, які може виконувати винищувач, широкий — від полювання за крилатими ракетами та "Шахедами" до завдання дальніх ударів по території Росії. Деякі ракети, якими можна оснастити F-16, можуть бити на відстань до 900 км. Але я думаю, поки що цього не буде. Думаю, буде поступове нарощування потужності та збільшення дальності, на яку нам буде дозволено бити по території Росії", – зазначив експерт.

При цьому він застеріг від думки про те, що якщо умовно завтра зʼявляться F-16,  на цьому закінчиться війна. За його словами, це тільки "початок ще однієї складної фази війни". 

"Для F-16 не проблема збивати крилаті ракети. Але я вважаю, що в нас найгостріша проблема – це КАБи (надважкі авіабомби, що коригуються). Якби ще минулого року в нас були F-16, наше населення б не знало, що таке КАБ. Найкраще, якщо проблему з КАБами вирішуватимуть спільно – американський ЗРК Patriot плюс F-16. Радіус дії винищувача по таких цілях – до 550 км", – пояснив експерт. 

Водночас Криволап вважає, що злітати F-16 будуть з території України. І цьому є вагома причина. Щойно з території Румунії або Польщі полетить хоча б один літак і вчинить якісь бойові дії щодо Росії, одразу ж цю країну буде визнано стороною конфлікту. Тому злітати F-16 будуть з території України.

Читайте також на порталі "Коментарі" — не лише РФ та Білорусь: які із сусідніх країн вважають Україну головною загрозою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини