Головна Новини Суспільство Війна з Росією Лякалки і реальність: З якими силами та технікою Росія збирається наступати
commentss НОВИНИ Всі новини

Лякалки і реальність: З якими силами та технікою Росія збирається наступати

Фактично через рік війни РФ не здатна забезпечити свою армію краще, ніж на початку широкомасштабного вторгнення

9 лютого 2023, 15:15 comments7561
Поділіться публікацією:

Скільки техніки є в окупантів для наступу і чому реальність розходиться з даними на папері проаналізував у своєму блозі Орест Сохар, пишуть "Коментарі".

Лякалки і реальність: З якими силами та технікою Росія збирається наступати

За даними американського видання Foreign Policy, країна-терористка вже підготувала для майбутнього наступу на Україну 1 800 танків, 3 950 бронемашин, 2 700 артилерійських систем, 810 РСЗВ, 400 винищувачів і 300 гелікоптерів. Реальність й "очікування" не збігаються при більш ретельному розборі ситуації.

Танки. Якщо від кількості машин, які існували в РФ станом на 24 лютого 2022 року відняти кількість знищених за останніми даними, то виходить така арифметика: 3 330 – 3 255 = 75 танків залишилося. Додаємо ще сотню, що надійшла з Білорусі, ще щось самі виготовили, якусь кількість Т-72 могли відремонтувати, ще розконсервували декілька сотень Т-62. В загальному до 1 700 штук навряд чи змогли дотягнути.

Бронетехніка. Рік тому було 16 650, втратили на українських фронтах 6 468. В сухому залишку є 10 182 машин. Хоча не відомо, скільки з них пошкоджені і на ходу. Foreing Policy говорить про готовність 3 950 машин.

"Теоретично така кількість бронетехніки може бути, але мої джерела розвідці звертають увагу на один нюанс: ось уже тривалий час орки намагаються наступати без особливої підтримки броні, що помітно знижує їх потенціал.  Коли б реально БТР і БМП були б у такій кількості, то не припадали б пилом на складах", — аналізує Сохар.

Артилерія. Було торік 2 662, з них 2 326 систем повністю знищено, відтак потенційно є в армії РФ 336.

"Отож, цифра, яку подає видання FP (2700 штук) — це більше, ніж на початку війни. При тому, що російські пабліки пишуть про снарядний голод в армії РФ, а тут раптом "нізвідки" взялося понад 2 тис. гармат. Для моїх джерел у військових колах залишається запитанням, на яких 3D принтерах русня надрукувала собі стільки арти. Якщо вони здатні творити чудеса, то вже HIMARS штампували б на отих принтерах", — задається риторичним питанням Орест Сохар.

Тепер, щодо РСЗВ. Тут математика така ж. на початку повномасштабного вторгнення у країни-агресорки було 1 050 штук, 461 знищили Сили оборони, тож має бути 589. Foreing Policy пише про 810.  Білоруси стільки дати не могли.

Бойова авіація: 1 589 — 295 = 1 294. Хоча, яка кількість літаків реально боєздатна — невідомо. Американці пишуть про 400 літаків – цифра видається більш-менш правдоподібною. Гелікоптери мають найбільш правдиву картину. Коли їх рік тому було 1 328 одиниць, за офіційними даними Генштабу ЗСУ 285 уже не літають. Виходить, залишилося — 1043. FP каже 300. Можливо, мова йде про реально боєздатні вертольоти.

"Я обдзвонив чимало поважних "джерел в погонах", і лише один добродій прокоментував у стилі "цифри корелюються з нашими даними". Знаючи потяг його відомства до міжнародного інформвпливу скажу так: грандіозній перемозі повинні передувати не менш великі психологічні маневри", — резюмує Орест Сохар.

І констатує, що через рік війни Росія не здатна забезпечити свою армію краще, ніж на початку широкомасштабного вторгнення в Україну. А за даними американського видання Foreign Policy, так взагалі,  військове угрупування виглядає потужнішим, ніж у лютому 2022 року.

Читайте також на порталі "Коментарі" — очікування і реальність: Чим лякає Росія світ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини