Лукашенко відхрестився від гарантій Пригожину та похвалив Путіна

Після смерті Пригожина журналісти та блогери звинуватили Лукашенка, як посередника у переговорах між Кремлем і Пригожиним, у порушенні данного слова

Пригожин ніколи не просив гарантій безпеки для себе, заявив президент Білорусії Олександр Лукашенко. Таким чином він прокоментував звинувачення на свою адресу, як посередника у перемовинах між Путіним і Пригожиним під час заколоту 23-24 червня 2023 року. Про це повідомляють "Коментарі".

"Якщо прямо відповідати на це запитання: я і не повинен гарантувати безпеку Пригожина. Це по-перше, - заявив Лукашенко. - По-друге, ніколи в такому ключі розмова і не йшла. А по-третє, запам'ятайте: з безпеки ми двічі підходили до цього... Перший раз, коли я йому дзвонив і йшли переговори, коли вони маршем йшли на Москву. Я йому кажу: "Жень, ти розумієш, ти погубиш людей і сам загинеш?" У запалі ця людина (тільки з фронту): " Чорт із ним, загину! " Я йому кажу: " Жень, я зараз тобі вишлю мотузку і шматок мила". "Ні, ні, ні. Я так не хочу. Я героєм загину". Ось перша розмова йшла. Вдруге, коли він приїжджав до мене з Дімою Уткіним. Я категорично їх обох попередив: "Хлопці, начувайтеся".

Крім того, Лукашенко, очікувано, почав вигороджувати Путіна від звинувачень у причетності до вбивства Пригожина. Зокрема, Лукашенко заявив:

"Я не можу сказати, хто це зробив. Я не стану адвокатом навіть у свого старшого брата. Але я знаю Путіна. Це розважлива, дуже спокійна і навіть повільна людина, приймаючи рішення з інших, менш складних питань", - заявив глава Білорусі.

27 червня Лукашенко заявляв: "Я і сказав Пригожину: "Це – гарантія. Аж до того, що я виведу тебе до Білорусі і гарантую тобі повну безпеку. І твоїм хлопцям".

Нагадаємо, що під час заколоту 23-24 червня саме домовленості з Лукашенком про можливість "піти до Білорусі" зупинили "марш справедливості" Пригожина за 200 кілометрів від Москви. 23 серпня літак з Пригожиним та його почтом впав у Тверській області. Всі пасажири та екіпаж авіасудна - 10 осіб - загинули, зокрема і Євген Пригожин.

Тим часом, у Зеленського розповіли, що буде, якщо все ж таки відбудеться заморожування війни.

У РФ знесли могили "вагнерівців", майданчик заливають бетоном.

А у Путіна розповіли, чому "вимушені" продовжувати війну проти України.