Головна Новини Суспільство Війна з Росією 9 місяців повномасштабної війни: які висновки – чому Україна вже здивувала весь світ
commentss НОВИНИ Всі новини

9 місяців повномасштабної війни: які висновки – чому Україна вже здивувала весь світ

За кордоном не розуміють, як українці можуть бути настільки впевненими у собі, щоб протистояти агресії найбільшої країни світу

24 листопада 2022, 17:15
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 24 листопада, – 9 місяців від початку широкомасштабної російської агресії. Які основні висновки можна зробити? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

9 місяців повномасштабної війни: які висновки – чому Україна вже здивувала весь світ

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

9 місяців тому ніхто б не повірив у світі, що Україна стільки часу зможе протриматися проти російської навали

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"Якби 9 місяців тому комусь у світі сказали, що Україна може стільки часу протриматися проти російського навали, ніхто не повірив би. Та й зараз не вірять, що Україна витримує такий тиск. Я спілкуюся зі знайомими із багатьох країн – США, Великобританії, Німеччини, Швейцарії, Італії, Ізраїлю. Майже кожен день на зв'язку. І вони вражені мужністю українців. Буквально перед нашою розмовою прийшло смс із Риму – "Ти як? Світло, вода опалення є?". Люди поза нашою країною не розуміють, як Україна витримує цю війну. Вони вважають нас героям навіть просто тому, що ми на цій території".

У світі, наголошує експерт, саме так зараз сприймається Україна – як країна героїв.

"За кордоном не розуміють, – продовжує Віктор Савінов, – як ми можемо бути настільки впевненими в собі, щоб протистояти агресії найбільшої країни світу – за такої нестачі матеріальних ресурсів та військової техніки, яка була у нас спочатку. Наразі військові експерти кажуть, що нова російська концепція війни, запущена з жовтня, а саме – завдання ударів по українській енергосистемі – це одна з форм бліцкригу (війна, яка закінчується швидкою перемогою агресора). Але росіяни бачать, що чергова їхня спроба зломити українців знову не призводить до очікуваних результатів. Один мій товариш, американський генерал, сказав, що Україна – це якийсь птах-фенікс. Вона переносить всі удари, обтрушується — і відповідає, і йде далі. За словами цього генерала, ті завдання, які вирішує зараз Україна, є унікальними в історії. І ми обов'язково їх вирішимо".

Атаки на цивільну інфраструктуру, що почастішали, — доказ повної неможливості армії РФ протистояти ЗСУ на полі бою

На думку керівника Центру аналізу та стратегій Ігоря Чаленка, після 9 місяців широкомасштабного вторгнення РФ в Україну стало очевидно, що всі плани агресора щодо фактично поневолення нашої держави, ліквідації незалежної політики Києва зазнали повного фіаско.

"Те, що ми бачимо зараз щодо міжнародного співтовариства до путінської влади (зневага, як мінімум), за бажанням Кремля якнайшвидше сісти за стіл переговорів без будь-яких попередніх умов доводить, що Росія за ці 9 місяців втратила стільки, скільки багато хто з країн не втрачали за десятиліття. Атаки, що почастішали на цивільну інфраструктуру, на енергетичні об'єкти України – доказ повної неможливості армії РФ протистояти ЗСУ на полі бою. Так, сьогодні ми маємо важку долю фронту, особливо на Донецькому напрямку, той самий Бахмут, та сама Авдіївка. Але останні події, які змусили агресора залишити Харківщину, Херсон, посилено зміцнюватись у тимчасово окупованому Криму, а також на територіях, захоплених з 24 лютого, демонструють успіхи України у відбитті агресії", – наголошує Ігор Чаленко.

Саме тому, впевнений він, РФ пішла на відверто терористичні методи примусу до миру на своїх умовах.

"Однак ми бачимо по громадській думці в Україні, по соцмережам, що замість негативу на нашу владу з підштовхуванням її до капітуляційних переговорів (на що сподівалися у Москві, зробивши ставку на ракетний терор), такі дії супротивника лише посилюють в українцях ненависть. Причому, ненависть не просто до кремлівського режиму, а й до власне росіян, які радіють з того, як страждає наша країна, які не протестують проти цієї війни. І очевидно, що це матиме далекосяжні наслідки у відносинах між нашими народами. На відновлення їх знадобляться десятиліття, а то й більше", – вважає експерт.

При цьому, зазначає він, ставка агресора на масовані ракетні атаки щодо української енергоструктури не спрацювала. Основне завдання – підкорення та примус до переговорів не досягається. Навпаки, ми бачимо, що з кожним новим таким ударом українці стають злішими та стійкішими, а наші союзники приймають рішення про надання Україні все більшої кількості ППО, а також генераторів для підтримки енергопостачання. Крім того, йдеться про десятки мільярдів євро, які партнери в майбутньому готові виділити на відновлення української енергосистеми.

"Все, що робить РФ у цій війні – лише глибше закопує себе. Її офіційно називають державою-терористом. Вона це тільки підтверджує знову і знову. При цьому три квартали поспіль життя лав росіян погіршується, стрімко падають надходження до федерального бюджету від продажу нафти. Немає жодного сьогодні елемента, який свідчив би про певний позитив для РФ від цього шаленого вторгнення. "Друга армія світу" виявилася міфом — і бита українцями вже не раз. Замість формування деякого багатополярного світу, про що періодично блять рупори Кремля, сам Путін та його поплічники, останній саміт G20 продемонстрував, що можна говорити лише про двополярний світ. У якому домовлятимуться США як оплот Західного світу – і Китай, який намагається протистояти цьому світу цивілізаційно. А Росії місця в цій конфігурації немає – хіба що як сировинний придаток за непрямими цінами", – пояснює Ігор Чаленко.

За його словами, замість того, щоб досягти серйозних геополітичних цілей, гідного місця у світі, міцної економічної співпраці з провідними державами, що було в РФ до фатального для неї вторгнення в Україну, Путін все програв. Як у військовому, так і в економічному, а також політичному плані.

"Вже зрозуміло, що зміна політичного режиму в РФ неминуча. І протягнуті Путіним зміни до Конституції, які давали можливість правити аж до 2036 року, тепер не допоможуть. Не правити йому після 2024-го, коли у Росії намічені чергові вибори. Та й чи досидить він до 2024 року – ще питання. Більше того – стоїть питання існування РФ як такої, – акцентує експерт. – Кремль припустився стратегічної помилки, внісши до Конституції не лише вкрадені Крим, а й тимчасово окуповані території України (чотири області, фактичного контролю над якими у росіян немає) як частини РФ. І тепер Росію можна вважати державою із невизначеними кордонами. З усіма наслідками, що випливають, а саме — статусом failed state (держава, яка не відбулася)".

Читайте також на порталі "Коментарі" — нафта почала швидко падати в ціні: яка причина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини