Головна Новини Суспільство Війна з Росією Курс долара в Україні: чого чекати до кінця року
commentss НОВИНИ Всі новини

Курс долара в Україні: чого чекати до кінця року

Експерти спрогнозували курс долара в Україні до кінця грудня

14 грудня 2022, 11:50
Поділіться публікацією:

Американський “зелений” в обмінниках на початку місяця торгувався по 39,7 — 40,4 гривні за долар. Станом на 14 грудня національна валюта України дещо зміцнилася: на табло обмінників можна побачити курс 39,5 — 40,2 грн/$. 

Курс долара в Україні: чого чекати до кінця року

Долар. Фото: https://pixabay.com/

Офіційний курс долара в України незмінний — 36,56 грн/$. Регулятор зберігає його на цьому рівні з липня, після проведення девальвації гривні на 25%. 


“Коментарі” поцікавилися в економістів, чого чекати від американського “зеленого” найближчим часом. 


Незалежний економічний експерт Олександр Хмелевський переконаний: відбулася стабілізація курсу гривні до долара. 


“Цьому сприяли великі надходження іноземних кредитів та грантів. В результаті валютні резерви Нацбанку досягли довоєнного рівня. Працює “зерновий коридор”, що також забезпечує додаткові валютні надходження. Попит на валюту залишається помірним. Тому до кінця року девальвації очікувати не варто”, — ділиться думками економіст.


Серйозних змін не варто чекати й в обмінниках, додає Хмелевський. 


“На готівковому ринку не спостерігається значного попиту на іноземну валюту. Швидше, навпаки, є певний дефіцит готівкової гривні. Програми, запроваджені Нацбанком, які дають можливість населенню придбати валюту за курсом безготівкового ринку з подальшим її розміщенням на депозит, дозволили знизити попит на валюту в обмінниках”, — пояснює він.


Курс готівкової гривні до долара буде перебувати в коридорі 39,50 — 40,50. Проте, така стабільність є хиткою і значні події на фронті, в політиці чи економіці можуть призвести до девальвації гривні, зауважив Олександр Хмелевський. 


“До кінця року сподіваюся нічого не зміниться, — каже економіст Володимир Лановий. — Новий голова Національного банку притримується поміркованої позиції щодо намагання стримати девальвацію гривні”. 


Хоча в наступному році можливі складнощі, продовжує експерт. Вони будуть пов’язані з експортом та імпортом та бюджетною політикою Мінфіну. 








Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини