Головна Новини Суспільство Війна з Росією Кремль спробував узаконити окупацію Росією України: що зробили у Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Кремль спробував узаконити окупацію Росією України: що зробили у Путіна

За інформацією ISW, Росія намагалася використати зустріч із головою Червоного Хреста для поширення пропаганди

сьогодні, 09:02 comments1412
Поділіться публікацією:

Російські офіційні особи намагалися використати зустріч із Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ), щоб узаконити окупацію Росією України та поширити брехливі наративи про нібито порушення прав людини українцями. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Кремль спробував узаконити окупацію Росією України: що зробили у Путіна

МЗС РФ. Фото: з відкритих джерел

Зазначається, президент МКЧХ Мир'яна Сполярич провела зустріч з російськими офіційними особами, у тому числі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, уповноваженим Кремля з прав дитини Марією Львовою-Бєловою, ордер на арешт якої видав Міжнародний кримінальний суд, уповноваженим Росії з прав людини Татьяною та президентом Російського Червоного Хреста (РКК) Павлом Савчуком у Москві 17 вересня.

Сполярич повторила, що держави мають дотримуватися міжнародного гуманітарного права, у тому числі шляхом надання МКЧХ доступу до військовополонених, і наголосила на важливості захисту гуманітарних працівників після нещодавньої загибелі трьох співробітників МКЧХ внаслідок обстрілу на лінії фронту в Донецькій області.

В той же час МЗС Росії стверджувало, що на зустрічі порушувалися гуманітарні питання Близького Сходу, Африканського Рогу, Сахеля, Європи та Азії, а також діяльності МКЧХ у Росії.

У Лаврова повідомляли, що російська делегація на зустрічі говорила про нібито порушення Києвом прав людини, зокрема у поводженні з військовополоненими та цивільним населенням.

ISW зазначає, що є безліч повідомлень про жорстоке поводження російських окупаційних військ з українськими військовополоненими та їхні страти, незаконну депортацію українських цивільних осіб та дітей до Росії. Також РФ не повністю відкрила свої об'єкти, де утримуються військовополонені, для інспекторів МКЧХ, тоді як Україна регулярно відкривала свій головний табір для військовополонених.

Український омбудсмен Дмитро Лубинець у липні 2024 року заявив, що більшість українських військовополонених, які повернулися додому в Україну, повідомляють, що не бачили та не спілкувалися з представниками МКЧХ, перебуваючи у полоні.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Politico про війну в Україні: у Байдена зволікають із доленосним рішенням.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини