Головна Новини Суспільство Війна з Росією Кремль лякає новим терактом в Україні: чому саме зараз з'явилися ці заяви
commentss НОВИНИ Всі новини

Кремль лякає новим терактом в Україні: чому саме зараз з'явилися ці заяви

МЗС РФ постійно бере участь у запуску різних інформаційно-психологічних спецоперацій (ІПСО) для міжнародної аудиторії

13 липня 2024, 11:44 comments1672
Поділіться публікацією:

Росіяни вже традиційно через речника МЗС РФ Марію Захарову цинічно звинуватили Україну в "підготовці руйнування дамби Київської ГЕС та Канівського водосховища". МЗС України відразу ж спростувало абсурдні російські звинувачення, пояснивши, що справжньою метою таких заяв Москви є спроба залякати українське суспільство та ввести в оману міжнародне співтовариство та медіа. Чому саме зараз з'явилися ці заяви? Що за ними може стояти? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Кремль лякає новим терактом в Україні: чому саме зараз з'явилися ці заяви

Марія Захарова. Фото: із відкритих джерел

Марія Захарова діє за нацистським принципом

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко так прокоментував ситуацію:

"Марія Захарова вже давно виступає у ролі однієї з головних російських пропагандисток, яка також бере участь у запуску різноманітних інформаційно-психологічних спецоперацій (ІПСО) для міжнародної аудиторії. У даному разі йдеться про очевидну ІПСО. Тільки повні ідіоти та прихильники Путіна повірять у нісенітницю про те, що українці самі собі створюватимуть найнебезпечніші катастрофи лише для того, щоб звинуватити в цьому Росію. Марія Захарова діє за нацистським принципом: "що жахливіше брешеш, тим швидше тобі повірять". Цю фразу зазвичай приписують Геббельсу, але насправді вона належить Гітлеру. І важливо, щоб повірили не про те, що це готує Україна, а що таке може статися внаслідок війни. Важливо, щоби злякалися".

Експерт зазначає, що особлива психічна атака Кремля йде на киян. 8 липня був кривавий ракетний удар по Києву. Наразі "анонсують" катастрофу на греблі Київської ГЕС.

"Це зроблено явно з подачі тих колишніх громадян України, які втекли з Києва у 2014 та 2022 роках. Ці люди знають, що частина киян має давній латентний страх щодо можливої катастрофи на греблі Київської ГЕС, і зараз його намагаються актуалізувати в контексті нинішньої військової ситуації. Мета цієї ІПСО – налякати, деморалізувати і киян, і жителів придніпровських регіонів (а в придніпровських київських передмістях живе чимало представників української еліти) для того, щоб вони стали вимагати миру за будь-яку ціну, тобто на путінських умовах", – зазначив Володимир Фесенко.

Він також наголошує, що для західної аудиторії ця тема використовується як потенційний приклад можливої ескалації війни проти України.

"Тут мета російської ІПСО інша – переконати Захід, що не можна давати Україні дозвіл на використання західної далекобійної зброї по території РФ, інакше будуть нові масовані ракетні атаки на Київ, можуть статися й страшніші події, у тому числі й руйнування дамби Київської ГЕС та Канівського водосховища", – підсумував Володимир Фесенко.

Кремль не попереджає про свої удари

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко під час спілкування з нашим порталом звернув увагу на кілька аспектів.

"Перший – чому ці заяви з'явилися саме зараз? Росія вже показала, що вона використовує терористичні методи. Зараз же показує, що вона використовуватиме їх і надалі. Власне, йде неприхована загроза, що, мовляв, ми це ось зробимо. Ми бачимо неприкриту загрозу, щоб злякалися, побігли здаватися. Це досить очевидно. Але важливо розуміти, що Росія ніколи не попереджає перед тим, як вона влаштовує дійсно страшні речі. Вона не попереджала заздалегідь, що завдаватиме ударів по дитячих лікарнях. Росіяни говорили, що вони ніколи не б'ють по мирних цілях. Більше того, буквально за 2-3 дні до початку повномасштабної війни, коли Кремль ухвалив рішення про напад, вони все одно запевняли, що напад – неможливий. Тому другий аспект полягає в тому, що, коли російська влада дійсно хоче завдати якогось удару, тоді вона його просто завдає, не анонсуючи. Ось захотіли росіяни розгромити дитячу лікарню, вони просто розгромили її, не було ніяких не до, ні після якихось заяв. Те саме буде і при наступних атаках. Вони це робитимуть не попереджаючи, завдаючи ударів туди, де ми не очікуємо", – зазначив експерт.

Він констатує, слова Марії Захарової – це шум, не більше.

"Це інформаційна операція, спроба залякати. За цим не варто очікувати жодних реальних дій. Плюс до цього — така річ, як дамба, це досить велика конструкція і, щоб її підірвати необхідно, або довго і спеціально так направляти воду, щоб сильна течія розмила конструкцію, або завозити велику кількість вибухівки, мінуючи дамбу. А зробити так, щоб зовні знищити дамбу, задіявши якісь диверсійні групи – нереально", – підсумував Андрій Єрьоменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кремль вже має питання щодо продовження війни: у ГУР дізналися деталі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини