Головна Новини Суспільство Війна з Росією Конфісковані гроші Росії. Чи має Україна шанси їх отримати
commentss НОВИНИ Всі новини

Конфісковані гроші Росії. Чи має Україна шанси їх отримати

Західні країни змінюють свої законодавства, аби вилучати підсанкційні гроші Росії та її олігархів для передачі українському народу. Проте процес тривалий, а збитки завданні війною складно порахувати.

8 лютого 2023, 11:35
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У Штатах уперше конфіскували гроші російського олігарха, які можуть передати в майбутньому Україні. А Британія планує прийняти законякий дозволить конфіскувати російські активи та відправляти їх в Україну. Доганяють підсанкційних російських олігархів і в нашій країні. Чи зможе Україна отримати російські конфісковані гроші, щоб покрити збитки завданні війною? Чи вистачить цього? Про це портал "Коментарі" запитав в українських експертів.

Конфісковані гроші Росії. Чи має Україна шанси їх отримати

Чи отримає Україна гроші від Росії. Фото з відкритих джерел

Як прецеденти, які вже є, перетворити на правило?

Народний депутат України ІХ скликання (фракція "Слуга Народу"), заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Олена Мошенець підкреслює, що перший кейс щодо передачі конфіскованих російських активів Україні може мати місце вже найближчим часом. За її словами, йдеться про надання нашій країні на відбудову конфіскованих США у російського олігарха Костянтина Малофєєва активів у розмірі 5,4 млн доларів.

"Це стало можливим, завдяки підписаному президентом США Джоном Байденом у грудні 2022 року закону про Державний бюджет на 2023 рік з поправкою, що дозволяє Мін'юсту передавати конфісковані активи олігархів або інших суб'єктів, що потрапили під санкції, Державному департаменту на допомогу Україні, – розповідає Олена Мошенець. – Канада також внесла зміни до законодавства, що дозволяє їй у судовому порядку конфісковувати активи, належні особам, які перебувають під санкціями. Так планується вчинити з арештованими 26 млн доларів компанії Granite Capital Holdings Ltd. Романа Абрамовича, після чого може бути почати розпочато підготовку до передачі цих коштів Україні".

На думку нардепа, вказані прецеденти мають перетворитись на правило. Проте, зазначає вона, на жаль, на рівні ЄС проблема конфіскації та передачі Україні російських активів досі не розв’язана.

"Наразі сума заморожених на Заході активів Центробанку рф та російських олігархів сягає близько 500 млрд доларів. Ці гроші дуже потрібні для відбудови нашої країни, адже за даними Уряду, збитки, завдані Україні внаслідок війни, вже перевищують 700 млрд доларів. В Європі зміни до національного законодавства щодо конфіскації російських активів готуються внести Естонія та Велика Британія. На рівні Європейського Союзу у грудні 2022-го порушення санкцій було додано Єврокомісією до єдиного списку злочинів, визнаних у ЄС, посилено правила конфіскації майна. Але цього недостатньо для конфіскації російських активів, – підкреслює експерт, – тому ЄС перебуває у пошуку оптимального рішення".

Олена Мошенець звертає увагу, що заморожені російські активи не однотипні. Є державна власність, майно держпідприємств, а також приватна власність. Конфіскації та передачі Україні кожного з цих типів активів сьогодні заважають різні фактори. Зокрема, в більшості західних країн майно, що належить іноземним державам, не підпадає під юрисдикцію національних судів інших держав. Заморожені 300 млрд доларів російського Центробанку, підпадають саме під такий імунітет.

"Але з цього правила є виняток – кошти, що належить іноземним державам, можна вилучати у випадку, якщо вони використовуються у комерційних цілях, – пояснює Олена Мошенець. – Це дозволить уникнути проблеми імунітету, наприклад, під час конфіскації активів "Газпрому". Євродепутати та юридичні радники європейських інституцій наразі розмірковують, яким чином можна впровадити ще один виняток щодо конфіскації  державних коштів, а саме – у випадку вчинення державою акту агресії. Водночас обговорюються механізми конфіскації російських приватних заморожених активів. Це питання може бути вирішено швидше, адже вже існують правові механізми конфіскації активів осіб, власників яких визнано винними у відмиванні коштів та корупції."

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк розмірковує наступним чином:

"Чи зможе Україна отримати конфісковані російські гроші? Зараз це виглядає як гарна картина, намальована на папері. Є національні законодавства, до яких треба бути вносити зміни. Є багато юридичних питань. Поки що маємо сумніви, що вдасться конфіскувати достатньо грошей країни-агресора, її фізичних та юридичних осіб, олігархів – щоб пустити їх на відбудову України. Але навіть якщо вдасться – їх не вистачить, бо Україна зруйнована настільки, що станом на сьогодні важко порахувати навіть інфраструктурні пошкодження. А обстріли тривають, війна – триває..."

За словами експерта, треба враховувати й те, що був та продовжується геноцид не тільки українців, але й звірів, птахів, риб, природи загалом. Екоцид. Який також триває.

"Щоб порахувати шкоду довкіллю, знадобиться, мабуть, роки два-три після завершення війни, – вважає Ганна Крисюк. – Додайте поруйновані заводи, електростанції, вщент знищенні міста. У всіх російських олігархів не вистачить грошей не тільки, щоб компенсувати це Україні й українцям, але й цілому світу, на який ця агресія також вплинула. Війна має катастрофічні наслідки не тільки в руйнуванні економіки, інфраструктури. На першому місці — людські життя, які не можна нічим оцінити. Але стягувати збитки з агресора, безумовно, треба! І сплачувати будуть покоління росіян".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Великобританія має прийняти закон, який дозволить конфісковані гроші російських олігархів передати Україні.

Також "Коментарі" писали причини за та проти того, аби Олексій Резніков пішов з посади міністра оборони України



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини