Головна Новини Суспільство Війна з Росією Коли Україна піде в атаку, відвойовуючи південь – чому ця дата відкладається
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли Україна піде в атаку, відвойовуючи південь – чому ця дата відкладається

Позаду більша половина червня - Україна продовжує, озираючись на Захід, готуватися до масштабної операції на півдні країни. Ось тільки Росія теж часу не втрачає

19 червня 2022, 10:42 comments1129
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський 18 червня відвідав передові позиції у Миколаївській області, сам Миколаїв, Одеську область та поспілкувався з нашими захисниками. Він наголосив: "Південь ми нікому не віддамо, все своє – повернемо, і море буде українським – буде безпечним". Які погрози залишаються для українського півдня? За яких умов ми зможемо не лише відстояти території, на які періодично наскакує російський агресор, а й повернути захоплені ним (принаймні з 24 лютого)? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Коли Україна піде в атаку, відвойовуючи південь – чому ця дата відкладається

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Затримки з постачанням нам потрібного озброєння відсувають дату деокупації

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна – Тарас Березовець пояснює:

"Контрнаступ ЗСУ на півдні насамперед пов'язаний з темпами роботи ленд-лізу. Якщо західні партнери виконуватимуть свої зобов'язання так, як вони це ухвалили під час першого "Рамштайну", ми можемо розраховувати на деокупацію Півдня (Запорізька, Миколаївська, Херсонська області) протягом двох-трьох місяців. Але все може статися і швидше".

Проблема в тому, зазначає Тарас Березовець, що з кожним днем супротивник зміцнюється, окопується на Півдні. Від настання ворог там перейшов до оборони, зокрема активної. Окрім мінування та будівництва траншей, росіяни проводять регулярні диверсійні операції, постійні обстріли, що турбують, щоб сковувати наші сили на всіх напрямках.

"Тому затримки з постачанням нам потрібного озброєння відсувають дату деокупації та підривають впевненість українців на тимчасово окупованих територіях у швидкому звільненні, – наголошує експерт. – Якщо не здійснити цю операцію до жовтня, ми перейдемо до затяжної фази холодів. І все розтягнеться як мінімум ще на півроку. Все, що не дає нам провести подібну операцію зараз — відсутність артилерії у потрібній кількості та якості, відсутність ППО та важкої бронетехніки, необхідної для прориву. Піхота не може виконувати операцію з деокупації, тому що супротивник уже збудував глибокоешелоновану оборону на Південному напрямку. Завдання Генштабу, який, я певен, відповідну операцію вже розробив, домогтися через Міноборони від західних союзників виконання зобов'язань щодо швидкого постачання ЗСУ необхідним озброєнням".

Мотивації нам вистачає. Потрібне високоточне та потужне озброєння, яке дозволить завдавати агресору максимальної шкоди

Політолог, один із захисників України Максим Степаненко нагадує, що цей тиждень був наповнений масштабними подіями, пов'язаними з наданням Україні всебічної допомоги у протистоянні російській агресії. Але важливим, наголошує він, залишається і підтримка бойового духу, морально-вольових якостей – як серед цивільного населення, так і серед військовослужбовців усередині України. Бо саме тут триває війна.

"І те, що президент, незважаючи на щільний графік, продовжує регіональні візити, відвідує передові позиції, як у даному випадку з Південним округом – це неймовірно позитивні дії. Вони дозволяють підтримувати безпосередній контакт, особисто бачити ситуацію на фронті, у прифронтових містах. І хоч найзапекліші бої зараз відбуватимуться на Сході України, Південь – це територія, через яку окупантами систематично проводяться ракетні обстріли. Той самий Миколаїв пережив їх уже величезну кількість", – зазначає експерт.

На його думку, цей візит у черговий раз демонструє готовність України не лише відображати навалу агресора, а й звільняти захоплені ним території.

"На відміну від кремлівського карлика, наш президент не ховається в бункерах, зрідка виповзаючи на заходи на кшталт недавнього псевдоекономічного форуму в Санкт-Петербурзі. Зеленський зустрічається зі світовими лідерами у Києві, а також періодично відвідує прифронтові території. Наголошуючи, що боротьба триває", – наголошує Максим Степаненко.

Щодо можливості звільнення як частини окупованого Півдня, так і інших територій України – все залежить від темпів інтенсивності постачання міжнародними партнерами важкого озброєння в Україну, упевнений він.

"Цього тижня ми неодноразово бачили практичні результати цих постачань. Так, протикорабельними ракетами "Гарпун" був підбитий російський буксир "Василь Бех", який доставляв боєкомплект русне на окупованому Зміїному острові. Робить свою справу і далекобійна артилерія на Донбасі і не лише. Окупанти зазнають тяжких втрат. І для нас критично важливою є консолідована допомога з боку закордонних партнерів, збільшення її темпів та якості. Щоб ЗСУ могли ефективно бити ворога. Мотивації нам вистачає. Потрібно високоточне та потужне озброєння, яке дозволить завдавати агресору максимальної шкоди, – наголошує експерт. — Мова про ті ж реактивні системи залпового вогню, про протикорабельні ракети і так далі. Чим швидше все це у потрібній кількості опиниться в руках нашої армії – тим швидше ми звільнимо свої території".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Джонсон заявив, що нехай Путін і далі думає, що зможе стерти українську націю з лиця землі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини