Головна Новини Суспільство Війна з Росією Кабмін встановив новий розмір виплат у разі загибелі військового
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін встановив новий розмір виплат у разі загибелі військового

Кабмін визначив новий розмір одноразової допомоги для родин загиблих військових

сьогодні, 10:41
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України затвердив новий механізм призначення та виплати одноразової грошової допомоги у випадках загибелі (смерті) або інвалідності ветеранів війни. Це рішення було ухвалене відповідно до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та закріплене постановою від 24 вересня 2024 року №1090.

Кабмін встановив новий розмір виплат у разі загибелі військового

Гроші. Фото з відкритих джерел

Новий порядок спрямований на підтримку учасників АТО у Донецькій та Луганській областях, а також тих, хто брав участь у відсічі російської агресії проти України. Він визначає чіткий механізм призначення та виплати допомоги.

Одноразова грошова допомога призначається та виплачується: 

  • у разі загибелі (смерті) або визнання безвісно відсутніми осіб, зазначених у пунктах 1—6 частини першої статті 101 Закону, — з дати смерті, що зазначена у свідоцтві про смерть, або з дати набрання законної сили рішенням суду про визнання особи безвісно відсутньою; 

  • у разі встановлення інвалідності особам, зазначеним у пунктах 11—16 частини другої статті 7 Закону, — з дати, що зазначена в довідці медико-соціальної експертної комісії. 

Сума виплат:

  • У разі загибелі захисника або захисниці України, членам родини виплачується 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня року загибелі. За поточного прожиткового мінімуму у 3028 грн, сума виплати складає 2 млн 271 тис. грн.

  • Для осіб, які отримали інвалідність внаслідок війни:

    • I група: 400 прожиткових мінімумів (1 млн 211,2 тис. грн),

    • II група: 300 прожиткових мінімумів (984 тис. грн),

    • III група: 250 прожиткових мінімумів (757 тис. грн).

Для отримання одноразової допомоги заявник може подати заяву до Мінветеранів у паперовій формі, через електронний портал "Дія" або через Єдиний державний реєстр ветеранів війни.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України прийняв рішення про скасування деяких виплат для внутрішньо переміщених осіб, що було реалізовано в рамках програми компенсації витрат за тимчасове розміщення. Ця програма, затверджена постановою Кабміну від 19 березня 2022 року № 333, включала проєкт "Прихисток", що мав на меті підтримку власників домогосподарств, які безкоштовно приймали переселенців у своїх помешканнях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини