Кабмін "вершитиме долі". Комітет ВР вважає, що законороєкт про мобілізацію містить корупційні ризики

Комітет ВР із питань антикорупційної політики на засіданні 5 лютого визнав оновлений законопроєкт про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики, повідомила у Фейсбуці нардеп Вікторія Сюмар, передає портал «Коментарі»

Сюмар розповіла, що Міноборони і Генштаб визнали, що норма про демобілізацію через 36 місяців є декларативною. По суті військовослужбовець через 36 місяців отримує право лише написати рапорт про звільнення.

"Але рішення, кого і коли демобілізовувати, буде вирішувати Ставка Верховного Головнокомандувача",
- написала нардеп.

За її словами, норма, відповідно до якої армія стає "квитком в один кінець", демотивує людей вступати до лав ЗСУ.

"Врешті комітет визнав законопроект таким, що містить корупційні ризики знову: і через те, що Кабмін визначатиме, хто з правоохоронних і антикорупційних органів матиме бронь, а хто має бути мобілізованим. І що Кабмін може ще більше обмежити виїзд за кордон для інших категорій без жодної чіткості. І через неясність які документи треба надати для доглядаючих за інвалідами, аби довести факт догляду. І через те, що можуть бути ризики при накладанні стягнення за не відкриття електронного кабінету призовника",
- написала Сюмар.

За її словами, поки що ТЦК передаватиме дані тих, хто не зробив кабінет призовника, до поліції і поліція виписуватиме протоколи про порушення.

"Все виписано знову не чітко і сумнівно щодо відповідності до Конституції. Ми запропонували як його доопрацювати",
- підсумувала нардеп.

Портал "Коментарі" повідомляв, попри те, що законопроєкт про мобілізацію містить багато дискусійних норм, він буде прийнятий вже на цьому тижні, про це журналістам повідомив віце-спікер Верховної Ради Олексій Корнієнко.

Портал "Коментарі" розповідав, що новий варіант законопроєкту про мобілізацію, внесений Кабміном до Верховної Ради 30 січня, продовжує пробуксовувати у стінах парламенту. Так, у Комітеті ВР з питань нацбезпеки вже натякнули, що оновлений законопроєкт про мобілізацію потребує доопрацювання. Хоч і не виключили, що можуть спробувати прийняти його у першому читанні. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" ігри, які точаться навколо мобілізаційного законопроєкту.

Також портал "Коментарі" розповідав, що нардеп Олексій Гончаренко зареєстрував альтернативний законопроєкт по мобілізації. В ньому він прописав ряд ключових змін, які відрізняють його від урядового законопроєкту. Зокрема, нардеп пропонує, щоб демобілізація наставала через 18 місяців служби, а звільнення – протягом трьох місяців з дня подання рапорту (за бажанням). При цьому такі зміни мають стосуватися і контрактників, і мобілізованих.