Головна Новини Суспільство Війна з Росією Ізраїль може стати союзником України у війні: чому ситуація може змінитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Ізраїль може стати союзником України у війні: чому ситуація може змінитися

Включення Ірану у війну кардинально змінює позицію Ізраїлю щодо України та Росії

29 жовтня 2022, 12:30 comments1550
Поділіться публікацією:








Глава МЗС України Кулеба впевнений, що Ізраїль змінить думку та допоможе Україні зброєю. Про це він заявив в інтерв'ю "ТСН". Міністр підтвердив, що Ізраїль допомагає Україні наданням розвідувальних даних. Але звинуватив офіційних осіб Тель-Авіва в тому, що вони вигадують виправдання, щоб не надавати Україні, зокрема, системи ППО. Про що свідчать такі заяви головного дипломата України? Чи є ймовірність, що Ізраїль змінить свою позицію, почавши таки постачати нам озброєння і жорсткіше реагуючи на російські та іранські дії? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Ізраїль може стати союзником України у війні: чому ситуація може змінитися

Прапори України та Ізраїлю. Фото: з відкритих джерел

В ізраїльтян, схоже, немає виходу, окрім як стати активніше допомагати Україні

Політтехнолог, спеціаліст з антикризових кампаній Денис Богуш міркує так:

"Коли Іран почав постачати росіянам дрони (які раніше презентував на якійсь виставці озброєнь) – то була одна історія. Так, неприємна для нас, так, яка вдарила по нашій критичній інфраструктурі. Але не така серйозна (збивати їх можна з великокаліберних кулеметів, зеніток і так далі), як обговорювані зараз поставки в РФ іранських ракет. Фактично це буде тестування даних ракет на українській території. І де гарантія, що ці ракети, пройшовши такі випробування, зокрема перевіривши нашу систему ППО, не полетять потім по Ізраїлю?".

За словами експерта, українська система ППО відмінно себе зарекомендувала. Але знову і знову випробовувати її на міцність – це знову і знову знаходити ті чи інші пробоїни і продовжувати знищувати нашу інфраструктуру.

"До того ж наша ППО незрівнянна з ізраїльським "Залізним куполом". Хоча б тому, що він застосовується на відносно невеликій території. Адже Ізраїль набагато менший за Україну – і там можливо встановити таку систему протиповітряної та протиракетної оборони, яка мало не з 90% гарантій збиватиме все, що летить. А у нас це нереально, тому що територія – величезна", – пояснює Денис Богуш.

Ізраїль, продовжує він, хотів мати нейтральну позицію у цій війні. Але при вступі в конфлікт Ірану, іранського озброєння, його інструкторів у ізраїльтян, схоже, немає виходу, окрім того, як стати активніше допомагати Україні.

"Самим ізраїльтянам важливо припинити будь-які спроби озброїти росіян іранськими ракетами. А також – надати Україні необхідне озброєння, включаючи ППО, щоб, зокрема, протестувати свої системи – як вони діятимуть проти іранських. Адже Іран де-факто став частиною цієї війни. Як і Білорусь. Обидві країни воюють з Україною на боці Росії. І в такій ситуації стояти осторонь Ізраїлю не вийде", – констатує експерт.

Публічний тиск, публічна агітація – це також важлива частина демократичної політики

Професор соціології Павло Федорченко-Кутуєв наголошує, що світ виявився набагато небезпечнішим і непередбачуваним, ніж ми думали.

"І в контексті дипломатії – якщо ще нещодавно позиція, висловлювання нашого посла в Німеччині Мельника (тепер уже колишнього посла) про неприпустимість спроб німців гальмувати постачання озброєння Україні здавались надто радикальними, то тепер ми бачимо, що він не просто не перегинав палицю, а робив все правильно. Саме таким чином треба було діяти іншим дипломатам, а також нашому вищому політичному керівництву. У тому числі щодо Ізраїлю. Що вже й почали робити", – зазначає Павло Кутуєв.

За його словами, ми повинні розуміти, що Ізраїль сам перебуває у м'яко кажучи непростій геополітичній ситуації. У загрозливому оточенні.

"І справа України – діяти на всіх напрямках. Використовувати як методи публічної дипломатії (щоб формувати, в тому числі, громадську думку всередині Ізраїлю – країни з динамічною демократією), так і методи більш закриті, кулуарні, службові (ведучи переговори за зачиненими дверима і знаходячи точки дотику)", – упевнений соціолог.

Він наголошує, що публічний тиск, публічна агітація – це також важлива частина демократичної політики. І вона не просто доречна, а й необхідна. Зводити все до кулуарних домовленостей (мовляв, про постачання зброї треба говорити тихо, за зачиненими дверима) у цьому контексті не слід.

"Нам потрібна політична підтримка народу Ізраїлю, – пояснює Павло Кутуєв. – А це досягається, зокрема, публічними заявами наших політиків та дипломатів – про наші потреби, про нашу позицію, про важливість підтримки України для всього цивілізованого світу загалом та для Ізраїлю зокрема".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Штайнмайєр та Шольц активніше заговорили про підтримку України: як це вплине на перебіг війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини