Головна Новини Суспільство Війна з Росією Хитра тактика для нового контрнаступу ЗСУ: де на фронті може бути котел
commentss НОВИНИ Всі новини

Хитра тактика для нового контрнаступу ЗСУ: де на фронті може бути котел

Минулорічний контрнаступ засвідчив, наскільки важко пробиватися через російські укріплення

17 липня 2024, 10:00
Поділіться публікацією:

З одного боку доводиться чути від різних експертів, що Україна має непогані шанси, щоби навіть перейти в контрнаступ на фронті. З іншого – звучать попередження, що росіяни на найгарячіших ділянках фронту близькі до того, щоб влаштувати котел, взявши наших бійців в оточення. Яка була б найбільш вдалою тактика ЗСУ для нового контрнаступу? Де РФ намагається створити котел для ЗСУ? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Хитра тактика для нового контрнаступу ЗСУ: де на фронті може бути котел

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Найкращою стратегією для України буде тактика "перестрибування"

Політичний оглядач, колишній функціонер адміністрації Рональда Рейгана Джордж Волошин в інтерв’ю Kyiv Post зазначив, що торішній контрнаступ ЗСУ провалився зокрема через те, що росіяни змогли побудувати потужну лінію оборони. Україна має вдатися до хитрішого плану у своєму новому контрнаступі. 

Волошин визнає, що росіянам вдалося створити потужну систему оборони на загарбаних територіях, яку українцям буде вкрай важко подолати. Також оглядач наголошує, що росіяни тим сильніше закріплюються на українських територіях і тим ефективніше нищать опір населення, чим довше вони утримують ці території.

"Жоден мирний саміт, плани з 10 пунктів, угоди з безпеки чи втручання третіх сторін цього не змінять. Україна повинна розгорнути "чоботи на землі" в тилу ворога, тому що Путін не зрушить з місця", – наголошує Волошин.

На думку оглядача, найкращою стратегією для України будуть не нові спроби пробитися через укріплену російську оборону, а тактика "перестрибування" російської оборонної лінії. Для цього Волошин пропонує використовувати військово-транспортні вертольоти, аби закидати бойові підрозділи за передній край російської оборони.

Волошин вважає, що за допомогою вертольотів можна перекинути достатньо військ та припасів, аби створити плацдарм за лінією ворожої оборони і відрізати передові російські війська від їхніх ліній постачання за лічені дні.

Ситуація перебуває в динаміці і є непростою

В той же час полковник ЗСУ, колишній речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов в ефірі каналу "Еспресо" висловив думку, що поки що зарано говорити про контрнаступ. Російські окупанти намагаються створити котел для Сил оборони у Донецькій області. Ворог вже відчуває брак ресурсів на фронті, але активізація армії РФ в напрямку населеного пункту Шуми та в напрямку Нью-Йорка досить загрозлива, повідомив. 

"Якщо ворог просувається на 100-300 метрів на добу у напрямку цих населених пунктів, очевидно, що у такий спосіб він намагається сформувати кліщі для створення котла для українських оборонців, які діють на цій ділянці фронту. Але український Генштаб чітко бачить усі можливості щодо дій ворожої армії, і вчиняє відповідні заходи протидії. Тому що фланги у противника — це завжди досить слабкі місця", — зауважив експерт.

Він також додав, що наразі окупанти відчувають брак ресурсів і ворог, який не має досягнутих результатів, може не встигнути зрефлексувати на відповідні контрдії українських військових.

"Ситуація перебуває в динаміці і є непростою. Очевидно, що Генштаб України реагуватиме на ризики, що створюються для наших оборонців, які де-факто перебувають в оточенні з трьох сторін. Які рішення ухвалюватимуться — складно поки що прогнозувати. Вважаю, що потрібно тримати визначені рубежі та позиції, допоки це не стане критично загрозливим для наших оборонців. Далі проводити маневрову оборону, тому що ключова місія українського війська — це системне знищення ворожої живої сили, бронетехніки та зброї", — наголосив Селезньов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Кремля вже є питання щодо продовження війни: у ГУР дізналися деталі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини