Головна Новини Суспільство Війна з Росією Готувалися: Російські олігархи за кілька тижнів до війни «впорядкували» свої грошові справи
commentss НОВИНИ Всі новини

Готувалися: Російські олігархи за кілька тижнів до війни «впорядкували» свої грошові справи

Агентство фінансових злочинів Казначейства США FinCen опублікувало проміжний звіт про результати розслідування дій російських олігархів до російського вторгнення в Україну

16 січня 2023, 19:40
Поділіться публікацією:

У проміжному звіті Агентства по боротьбі з фінансовими злочинами при казначействі США FinCen про результати розслідування дій російських олігархів напередодні вторгнення Росії в Україну йдеться про їхню обізнаність з планами Кремля щодо повномасштабного вторгнення, пишуть "Коментарі".

Готувалися: Російські олігархи за кілька тижнів до війни «впорядкували» свої грошові справи

Російські олігархи знали наперед про дату вторгнення в Україну та кинулися передавати свої активи родичам

Зважаючи на це все, найзаможніші люди РФ встигли перевести свої активи на своїх дітей, щоб вивести їх з-під санкцій. Ця інформація знаходить підтвердження якраз у звіті FinCen, який зроблено на основі операцій з мільярдами доларів на рахунках та фондах низки росіян.

На початку січня британська Guardian, посилаючись на джерела, які опинилися в розпорядженні редакції, докладно написала про дії, зроблені, приміром, Романом Абрамовичем. За три тижні до початку війни, на десяти офшорних рахунках російського олігарха відбулася стрімка реорганізація. Власне з неї й випливає, що бенефіціарами фондів із сумарними активами щонайменше чотири мільярди доларів стали семеро дітей Абрамовича, молодшому з яких дев'ять років. Активи також включають нерухомість, яхти та приватні літаки.

За часом ця активність також збіглася із попередженням Заходу про неминучі санкції щодо близьких до російського президента Володимира Путіна бізнесменів у випадку вторгнення в Україну.

FinCen дає зрозуміти, що йдеться про кількох російських олігархів і представників еліт, які вдалися до такої ж схеми. Але імена інших осіб поки не оприлюднюють.

Казначейство підтримує зусилля уряду США щодо відстеження, заморожування та арешту активів російських олігархів, високопосадовців та підсанкційних осіб. Кошти, що лежать в основі багатьох з цих фінансових операцій можуть мати корупційну складову або бути частиною заблокованих згідно з програмами та правилами економічних санкцій США.

Як писали "Коментарі", Міністр закордонних справ Мелані Жолі оголосила, що Канада накладе арешт на $26 млн компанії Granite Capital Holdings Ltd, яка належить російському олігарху Роману Абрамовичу, що перебуває під санкціями, і домагатиметься конфіскації. Й один із варіантів подальшого розвитку подій – передати ці гроші Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини