Головна Новини Суспільство Війна з Росією Глава МАГАТЕ зробив тривожну заяву щодо Запорізької АЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

Глава МАГАТЕ зробив тривожну заяву щодо Запорізької АЕС

У районі атомної електростанції продовжуються обстріли і вкотре висловив стурбованість у зв'язку з безпекою об'єкта

21 квітня 2023, 21:01 comments1706
Поділіться публікацією:

Глава Міжнародного агентства ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі повідомив, що під час свого нещодавнього візиту на окуповану російськими військами Запорізьку АЕС став свідком військових приготувань, пишуть "Коментарі" з посиланням на ВВС.

Глава МАГАТЕ зробив тривожну заяву щодо Запорізької АЕС

Рафаель Гроссі побачив військові приготування на Запорізькій АЕС

"Під час відвідування Запорізької АЕС понад три тижні тому я бачив явні ознаки військових приготувань, — сказав Гроссі. — Після цього наші експерти, які перебувають на об'єкті, часто повідомляли, що чули вибухи, що іноді свідчать про сильний обстріл неподалік АЕС. Я глибоко стурбований у зв'язку із ситуацією на станції".

Гроссі не уточнив, що саме він має на увазі під "військовими приготуваннями". За словами глави МАГАТЕ, протягом останнього тижня експерти чули обстріл майже кожен день, а одного разу їм навіть запропонували спуститися в бомбосховища.

"Зараз ЗАЕС покладається лише на одну лінію електропередач потужністю 750 кіловольт для охолодження реакторів та забезпечення роботи інших систем безпеки. До війни станція мала чотири таких лінії", — каже Гроссі.

Одну із запасних ліній потужністю 330 кіловольт було 1 березня пошкоджено на протилежному від ЗАЕС березі Дніпра (його контролює Україна). З того часу, як повідомляє Київ, її не відновили через воєнні дії.

"На ЗАЕС залишилася лише четверта частина персоналу, необхідного для підтримки нормальної роботи станції. Він додав, що зараз чинна адміністрація наймає нових співробітників, проте для їхньої підготовки Запорізьку АЕС уже близько року окуповано російськими військами. У жовтні 2022 року Володимир Путін підписав указ про те, що станція переходить у російське правове поле, а управлятиме їй "Росенергоатом", — додає експерт.

Зона, що прилягає до Запорізької АЕС, як і сама станція, регулярно зазнають обстрілів, в яких Україна та Росія звинувачують одна одну. У Києві також стверджують, що армія РФ використовує атомну електростанцію для розміщення військової техніки та живої сили.

Як писали "Коментарі", Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відвідав Україну та зробив несподівану заяву про те, що усі члени альянсу згідні з майбутнім членством України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Бог

21 квітня 2023, 20:22

Укропитеки лгут как дышат!!! Типа русские сами себя обстреливают !!! И не бояться последствий.А до тупых укров не доходит,что если б русские действительно были такие безответственные,то давно могли б погасить повышающие подстанции возле действующих укроаэс,после чего электрики на Украине не было б вообще.


Новини