Фінансові обмеження для ухилянтів від мобілізації: пояснення НБУ

В Нацбанку відповіли на пропозицію заборонити ухилянтам розпоряджатися власними коштами.

Заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова відреагувала на можливі обмеження для ухилянтів, які можуть застосувати у новому законопроєкті щодо мобілізації в Україні. Представниця НБУ висловилась проти "фінансових репресій" щодо ухилянтів.

У новому законопроєкті про зміни до мобілізації, який розглядається у Верховній Раді, було зазначено, що одними з пунктів покарання для ухилянтів буде "обмеження прав розпоряджатися коштами та іншими цінностями" та "відмова у підписанні кредитних договорів".

"Не думаю, що нам варто вдаватися до таких фінансових репресій. Мають бути залучені інші механізми. Я не військова, але я думаю, що ті бази даних, які мають наші військкоми, ті плани мобілізації – все це можна досягти в цивілізований спосіб", - пояснила Катерина Рожкова ставлення НБУ до ідеї фінансових обмежень для ухилянтів в ефірі телеканалу "Ми - Україна".

Рожкова зазначила, що сьогодні існують інші механізми, як можна знайти ухилянтів.

"Людину можна за номером телефона відстежити, і для цього не обов'язково дивитися картку й де відбувалися трансакції. Я хочу вірити, що до цього не дійде", - вказує перша заступниця голови НБУ.

За її словами, інформація про клієнтів у банках може розкриватись тільки в окремих випадках, найчастіше через рішення суду, або за запитом певних правоохоронних органів, однак і такі рішення мають обмеження.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що екскомандир "Айдара" розповів, чи варто мобілізувати до лав ЗСУ засуджених. Крім того, ветеран відреагував на ідею мобілізації всіх нардепів та чиновників.

Також "Коментарі" писали, що міністр внутрішніх справ Клименко назвав умову для мобілізації правоохоронців.