Головна Новини Суспільство Війна з Росією ЄС готує 9-й пакет санкцій проти РФ: що може зупинити Путіна – на які кроки досі боїться йти Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС готує 9-й пакет санкцій проти РФ: що може зупинити Путіна – на які кроки досі боїться йти Захід

Ембарго – як на російський газ, так і на нафту з країни-агресора – досі болюча тема для країн Євросоюзу

17 жовтня 2022, 14:35
Поділіться публікацією:

17 жовтня у Люксембурзі збереться Рада Євросоюзу із закордонних справ. Вона зокрема розгляне дев'ятий пакет санкцій проти РФ, яка продовжує агресію проти України. Які очікування від цієї зустрічі та взагалі від нового пакету санкцій? Що ще може зробити світ, щоб притягнути державу-агресора до відповідальності? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

ЄС готує 9-й пакет санкцій проти РФ: що може зупинити Путіна – на які кроки досі боїться йти Захід

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Європа досі не готова встановити нову залізну завісу і замкнути всіх росіян у межах їхньої недоімперії

На думку експерта Української фабрики думки Юрія Гаврилечка, санкційна політика щодо Росії з боку "колективного Заходу" зазнає серйозних змін і все більше починає торкатися конкретних речей.

"З одного боку, це зрозуміло, оскільки найбільш масовими та всеосяжними були перші пакети санкцій. З іншого боку, санкції не вирішили головного завдання: відрізати РФ від можливості заробляти на експорті сировини та отримувати необхідні їй для ведення війни фінансові ресурси", – зазначає експерт.

Крім того, продовжує він, Європа досі не готова встановити нову залізну завісу і замкнути всіх росіян у межах їхньої недоімперії.

"Поки що цього не буде, і деякі речі, які пропустили в попередніх пакетах, будуть не більш ніж приємним бонусом до минулих санкцій", – констатує Юрій Гаврилечко.

Треба повністю обрубати для країни-агресора та її посібниці-Білорусі можливість користуватися SWIFT

Політичний експерт Валентин Гайдай вважає, що очікування розходитимуться з тим, що Захід реально може зробити.

"Наприклад, ЄС міг би накреслити на майбутнє план відмови від російського газу. Зрозуміло, що напередодні опалювального сезону, який уже по суті починається, ніхто різко не відмовлятиметься від енергоносіїв із РФ. Але деякі намітки зробити треба, – упевнений експерт. – Причому розпочати обговорювати на офіційному рівні ембарго – як на російський газ, так і на нафту з країни-агресора. Другий варіант (який, схоже, оберуть європейці) – гранична ціна на російські енергоресурси. Штати пропонують 60 доларів за барель нафти, Україна – 20 доларів. Можливо, вдасться знайти золоту середину".

Ще один необхідний крок — відключення від SWIFT (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів) всіх російських та білоруських банків.

"Навіть якщо хоча б один банк залишать із цією системою, усі транзакції йтимуть через нього. А тому треба повністю обрубати для країни-агресора та її посібниці-Білорусі можливість користуватися SWIFT", – наголосив Валентин Гайдай.

Він також вважає, що слід наголосити на вторинних санкціях – за допомогу в обході введених обмежень.

Так, такі заходи постійно опрацьовуються, вони частково введені, але їх треба розширювати. Адже Росія постійно намагається обходити санкції за допомогою "третіх країн". Ті повинні розуміти, що самі можуть підставитися, якщо продовжать діяти в тому самому ключі", – наголошує експерт.

Це, зазначає він, щодо очікувань. А тепер – про те, що, швидше за все, станеться.

"Думаю, що традиційно буде розширено персональні санкції. Можливо – вдасться погодити стелю цін для російської нафти. Але навряд чи слід очікувати якихось проривних рішень на кшталт ембарго на нафту та газ. Крім того, санкції, які вже введені проти РФ, є безпрецедентними. Важливо, щоб вони працювали реально, – пояснює Валентин Гайдай. – Не варто виключати консультацій у ракурсі визнання Росії країною-терористом чи її режиму – терористичним, відштовхуючись від відповідного рішення ПАРЄ. Але поки що тут перспективи – туманні. Як і щодо організації міжнародного трибуналу над РФ, на чому наполягають ті самі Україна та країни Балтії. Обговорюватися це може, але конкретні рішення на цьому етапі навряд чи будуть ухвалені".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Німеччина назвала свій пріоритет у постачанні Україні зброї.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини