Головна Новини Суспільство Війна з Росією Енергоаудитор закликав українців вимкнути бойлери: які прилади споживають найбільше електрики
commentss НОВИНИ Всі новини

Енергоаудитор закликав українців вимкнути бойлери: які прилади споживають найбільше електрики

Відмова від бойлерів і перехід на централізоване гаряче водопостачання дозволять економити електроенергію, вважає Литвин

3 липня 2024, 21:40
Поділіться публікацією:

Мешканцям Києва та інших міст, де зберігається гаряче водопостачання, слід вимикати бойлери, щоб зекономити електроенергію. Про це розповів в інтерв'ю "Економічній правді" голова Асоціації енергоаудиторів Вадим Литвин.

Енергоаудитор закликав українців вимкнути бойлери: які прилади споживають найбільше електрики

Відключення світла в Україні (фото з відкритих джерел)

Він зазначив, що у містах, де діє централізоване гаряче водопостачання, мешканцям потрібно відключити бойлери і користуватися послугами централізованого постачання гарячої води. У нових житлових комплексах є дахові котельні, що дозволяють перейти на централізоване постачання гарячої води.

"Я рахував сумарну потужність бойлерів Києва, вийшло близько 300 МВт – це третина атомного енергоблока. Можна гігават побудувати, а можна ці 300 МВт у Києві зекономити, якщо не використовувати електроенергію для підігріву води в бойлерах", – зазначив Вадим Литвин.

Також голова Асоціації енергоаудиторів зазначив, що бойлери споживають більше електроенергії, ніж кондиціонери.

"Зараз усі протидіють кондиціонерам, мовляв, повимикаємо всі, але побутовий кондиціонер споживає 500 Вт і він не працює постійно. Електробойлер споживає 2 тисячі Вт, у чотири рази більше, причому він довго працює", – сказав Литвин.

Крім того, він наголосив, що централізоване водопостачання є економічно вигіднішим у порівнянні з нагріванням води за допомогою бойлера.

"Це банально дешевше. Вартість кубометра гарячої води з бойлера після підвищення тарифу становить понад 250 грн, а для централізованого водопостачання вона субсидована – близько 100 грн. Тобто різниця у 2,5 рази. Навіть після приведення тарифу до ринкового рівня різниця все одно буде суттєвою, тому це треба робити і завдяки цьому вивільнити значну кількість енергії", – додав він.

Які прилади споживають найбільше електрики

Енергоаудитор закликав українців вимкнути бойлери: які прилади споживають найбільше електрики - фото 2

Але  статистика споживання Міністерства енергетики доводить, що є інша побутова техніка, яка споживають вкотре більше світла аніж бойлери.
Відтак значно більше кВт в годину споживає варильна поверхня, електрична духова шафа, тепла підлога, сушильна машина, кондиціонер, пилосос, обігрівач масляний.
Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, коли почнуть менше вимикати світло: в "Укренерго" назвали дати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

3 липня 2024, 22:31

Та на вогнищі готувати, як у часи бородатого Папи Карли і Пінокіо, опалюватись діставати праски на вугіллі. Подякуємо нашому мудрому корумпованому Фюреру за наше світле сьогодення і майбутнє.


Новини