Головна Новини Суспільство Війна з Росією Експерти розповіли, кого тепер Кремль посилає на війну – чим відповість Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти розповіли, кого тепер Кремль посилає на війну – чим відповість Україна

За фактом у Росії триває прихована мобілізація, але з живою силою у окупантів, як і раніше, проблеми

3 серпня 2022, 17:08 comments2849
Поділіться публікацією:

Інститут вивчення війни (ISW) повідомив про чотири області в РФ, у яких формують добровольчі батальйони для війни в Україні – Новосибірська, Саратовська, Ульянівська та Курганська. Про що говорять такі кроки? Які ще засоби прихованої мобілізації використовує Росія? Що Україна може цьому протиставити? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Експерти розповіли, кого тепер Кремль посилає на війну – чим відповість Україна

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

На війну в Україну вже почали набирати живу силу і серед слов'янського населення

Експерт з питань сектору оборони та безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Старіков зазначає, що способи прихованої мобілізації, які використовуються Росією, не нові.

"Один із них – уточнення списків особового складу призовного складу, а також тих, хто відслужив. До речі, та сама система мобілізації практикується і в Україні, – наголошує експерт. – Другий – призов особового складу із хворобами, з якими не можна призивати, згідно зі свідченнями військово-медичних комісій, у мирний час. Але з урахуванням того, що відбувається, внесли якісь зміни до наказів – і починають призивати тих, хто має серцево-судинні захворювання, органів травлення, печінки-нирки, урологію тощо. Третій спосіб – на рівні федеральних каналів іде пропаганда щодо високих зарплат для тих, хто готовий служити (простіше кажучи – їхати воювати проти України). З урахуванням того, що санкції впливають на економіку, знижуються зарплати та кількість робочих місць, обіцяні контрактникам кошти (за деякими даними, 200 тисяч рублів на місяць) для звичайного робітника нечорноземної Росії, того ж Сибіру, Далекого Сходу, величезні гроші. Тож поки що в деяких, більш благополучних регіонах, не йдуть на призов, а в деяких (зазвичай депресивних) навіть стоять черги".

Якогось моменту, продовжує Олег Старіков, з'явилася інформація, що добробати в РФ формують за національною ознакою. Калмики, тувинці і таке інше.

"Але, схоже, в РФ чи то пригальмували цей процес, чи взагалі відмовилися від цього. У тому числі після даних про те, що деякі національні меншини, що входять до складу РФ, практикують звірячі тортури – і мирного населення, і військовополонених. Той самий запис із тортурами "азовця" і відрізанням частин його тіла створив потужний резонанс. Вкрай негативний для і так негативно сприймається Росії. І згадані ISW чотири області (Новосибірська, Саратовська, Ульянівська та Курганська) показують, що почали набирати і серед слов'янського населення", – аргументує експерт.

Він нагадує, що з 24 лютого своє вторгнення в Україну росіяни називають спеціальною військовою операцією. У такому трактуванні, пояснює Олег Старіков, не війна, а виконання певних обмежених завдань. Якщо західний манер, то Росія воює так званим експедиційним корпусом. Обмеженим особовим складом.

"Йдеться про близько 150 тисяч збройних сил РФ з так званими 1 і 2 Армійськими корпусами, що приєдналися до них, т.зв. "ДНР" та "ЛНР". Як вони називають – "союзні війська". Виходить близько 200 тисяч людей. Техніки у росіян вистачає. Є проблеми з безпілотниками, але танків, САУ, РСЗВ (ударних частин) – більш ніж достатньо. Так, щось доводиться розконсервувати. Але запаси, наголошую, з нашими не можна порівняти. За якістю є питання, але кількість у РФ з надлишком. А ось особового складу нестача. Понад 40 тисяч окупантів, за даними Генштабу ЗСУ, з початку вторгнення вже назавжди відвоювалися. Тому йде підготовка ударних підрозділів", – резюмує Олег Старіков.

Формування нацбатальйонів може потім зіграти проти РФ

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розповідає:

"Росіяни формують так звані "національні добровольчі батальйони". І роблять це не лише у зазначених ISW чотирьох областях. Раніше вони формували бурятський нацбат, робили це у низці інших регіонів – за національною ознакою. Як не дивно, проти таких батальйонів виступив в одному з своїх відео Стрєлков-Гіркін (колишній "міністр оборони" самопроголошеної "ДНР" Ігор Стрєлков (Гіркін), який навесні 2014-го з іншими російськими найманцями та місцевими зрадниками захопив Слов'янськ, а влітку того ж року перекочував до Донецька, а пізніше був відкликаний назад, до РФ, де очолює штаб так званого руху "Новоросія" (прим. ред.). Однак є завдання для губернаторів, у регіонах – набирати добровольців до нацбатів".

Судячи з заяв Гіркіна, продовжує експерт, формування батальйонів за таким принципом може потім зіграти проти РФ, посиливши відцентрові настрої. У разі конфлікту з центром, таке "батальйонне братство" — бойова одиниця, що вже сформувала. І вона здатна якщо не очолити повстання, але потужно протистояти росгвардії, федеральним військам і так далі.

"Рішення разове, але потрібне Путіну для поповнення окупаційних військ на Донбасі. Наскільки це буде ефективне поповнення – це інше питання. Навряд чи. За стислий термін підготувати професіоналів неможливо. Брати ним доведеться в імперській загарбницькій війні, яка не несе для їхнього регіону жодного бонусу. Недарма йдуть масові відмови. Наприклад, відомо, що близько 400 бурятів не погодилися брати участь у війні в Україні. Тож може бути як масовий прихід росіян у цю війну, так і масовий їхній вихід із неї", – наголошує Тетяна Попова.

За її словами, серед інших методів прихованої мобілізації влада РФ застосовують вербування зеків у в'язницях до приватних військових компаній (ПВК). Але, знову-таки, наскільки це ефективно. Навряд ці зеки – досвідчені снайпери чи артилеристи. Швидше – гарматне м'ясо, яке не шкода, вважає експерт.

Україні, впевнена вона, є що цьому протиставити. Причому в нас є набагато більш мотивований контингент.

"У нашій країні йде постійна мобілізація, проводяться постійні підготовки на полігонах – як для новобранців, так і для досвідчених військових, для представників територіальної оборони, просто для людей, які вирішили навчитися стріляти, наприклад чергами з автомата (як це зробила я). Західна зброя, мотивація, найкраща підготовка дозволяє нам давати гідний бій супротивникові, який має кількісну перевагу в техніці, озброєннях, боєприпасах, живій силі, – пояснює Тетяна Попова. – Чи вдасться завершити війну цього року? Складно сказати. Занадто багато факторів. Але війна може бути завершена практично відразу після зміни влади у Кремлі. А це може статися будь-якої миті. Поки перспективи наступні – восени, отримавши в рази більше озброєння, ми зможемо перейти до наступальних операцій. І навесні все закінчити. Принаймні про такий варіант розвитку подій говорять багато аналітиків".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кремль відреагував на пропозицію Джо Байдена про переговори.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбасс

4 серпня 2022, 07:28

Минреинтеграции опубликовало инструкцию о том, как эвакуироваться из Донецкой области. Твари, как всегда забыли о самом главном, цене аренды жилья и отсутствие работы. Что за те подачки можно снять, а что жрать, по тем ценам, что зеленые выблядки сделали? И, наконец, вывезут бесплатно, а вот вернуться домой будет стоить столько, что в египет слетать можно. И, пересидев в подвале дома, в случае аккупации вся европа открыта будет, а тут ни работы, ни жилья, нихрена тут нет и никуда не выпускают мужчин 18-60, даже домой. Твари и сволочи эта власть воровская и продажная.


Новини