Головна Новини Суспільство Війна з Росією Санкції діють, але потрібно більше: експерти обговорили вплив обмежень на економіку РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції діють, але потрібно більше: експерти обговорили вплив обмежень на економіку РФ

Київська школа економіки та Міжнародна робоча група Єрмака-Макфола провели експертну конференцію щодо впливу санкцій проти Росії.

22 грудня 2022, 13:00
Поділіться публікацією:

У відповідь на широкомасштабне вторгнення Росії в Україну проти країни-агресора було запроваджено сотні обмежень енергетичного, фінансового, торговельного, логістичного характеру, а також індивідуальні санкції. Проте РФ продовжує війну. Чи почали діяти санкції та як ще можна посилити обмеження? Про це говорили учасники експертної конференції.

Санкції діють, але потрібно більше: експерти обговорили вплив обмежень на економіку РФ

Фото: https://armyinform.com.ua


Керівник Центру енергетичної трансформації та сталого розвитку Київської школи економіки Борис Додонов зазначив, що країна-агресор перенаправила експорт нафти та нафтопродуктів із Європи на ринки Китаю, Індії та Туреччини, продаючи їх із дисконтом. Однак, це не допомогло компенсувати втрати європейського ринку.


"Росія втратила близько 50 млрд доларів нафтових доходів у 2022 році", — констатував він.


За його словами, загроза ембарго збільшила дисконт на Urals до Brent з 1-2 доларів за барель до вторгнення – до 35 доларів за барель за станом на другий квартал цього року. Дисконт звузився у третьому кварталі, проте знову повернувся на той самий рівень після введення з 5 грудня обмежень щодо імпорту російської сирої нафти до ЄС.


Експерт прогнозує, що Росія не зможе переорієнтувати постачання газу на інші ринки, тому до 2030 року фінансові втрати Москви на торгівлі нафтою та блакитним паливом становитимуть 1 трлн доларів.


Координатор санкційного проекту НАЗК Дар'я Софіна зазначила, що індивідуальні санкції мають на меті вплинути на поведінку осіб, причетних до агресії Росії в Україні.


“Заморожені приватні активи у різних юрисдикціях – на 19 млрд євро у країнах ЄС та 30 млрд доларів у США. Крім того, ми чули, що уряд Канади розпочав процес вилучення 26 млн доларів, що належать підсанкційному Роману Абрамовичу”, — констатувала вона.


Міністр фінансів наголосив на необхідності включення РФ до чорного списку FATF — міжурядового органу, який займається впровадженням заходів та стандартів боротьби з відмиванням грошей.


“Мінфін та фінансова моніторингова служба намагаються зробити все, щоб переконати країни-члени ввести заходи щодо виключення РФ з Financial Action Task Force та включити до “чорного списку”, — сказав він.


На його думку, це хоч і не вплине на російську економіку, проте допоможе скоротити інвестиції та торгівлю з країною-агресором. Включення Росії до "чорного списку" стане підставою для іноземних банків та інших фінансових інститутів накладати суттєву перевірку на російські транзакції та допоможе Україні показати, що Росія — терористична країна, зазначив Марченко. Він також наголосив на необхідності розширити список підсанкційних банків РФ.







Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ssss

22 грудня 2022, 13:17

Найди себе снегурочку на ночь (без шлюх и разводил), здесь девушки ищут только сeкcа, многие готовы на эксперименты.------- https://min.lc/sisy


Новини