Головна Новини Суспільство Війна з Росією Допомога Україні: чи вдасться Байдену переконати Джонсона та республіканців
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога Україні: чи вдасться Байдену переконати Джонсона та республіканців

Як показав український кейс, пробуксування американського лідерства змушує нервувати партнерів Штатів у всьому світі

26 лютого 2024, 14:54 comments1414
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден у вівторок у Білому домі має намір зустрітися з лідерами Конгресу, включаючи спікера Палати представників Майка Джонсона, щоб прискорити виділення Україні пакету фінансової допомоги. Чи є надія, що вдасться переконати Джонсона винести законопроєкт, який уже підтримав Сенат, на голосування в нижній палаті? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Допомога Україні: чи вдасться Байдену переконати Джонсона та республіканців

Байден та Джонсон. Фото з відкритих джерел

На кону – лідерство США

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе наголошує, що надія на позитивне для нас рішення є. Причому з об'єктивних причин.

По-перше, пояснює він, Адміністрація Байдена, вся Демократична партія активні у просуванні цього законопроєкту.

По-друге, є розкол у Республіканській партії, значна частина якої підтримує Україну.

По-третє, відбувається посилення міжнародних позицій нашої країни. Підписано чергові угоди про співпрацю у сфері безпеки – тепер із Італією та Канадою.

Раніше такі домовленості ми уклали з Великобританією, Німеччиною, Францією та Данією. З огляду на це США навряд чи захочуть відставати у питаннях підтримки України, зазначає експерт. Тим більше, що у відповідному законопроєкті йдеться не лише про нас, а й про Ізраїль, Тайвань, низку інших напрямів, які Штати збираються профінансувати.

"Фактично, на кону – лідерство США, яке зараз призупинилося – і потребує перезапуску. Адже, як показав український кейс, пробуксовування американського лідерства змушує нервувати партнерів Штатів у всьому світі. І активізуватись противників США", – пояснює Антон Кучухідзе.

Він нагадує, що раніше ми отримали від Штатів 118 мільярдів доларів. І за ту допомогу голосували як демократи, так і республіканці. Подібна двопартійна підтримка України була особливою гордістю американського парламенту. І тут реально було чим пишатися. На відміну від ситуації останнього часу.

"Також зверну увагу, що Пентагон постійно моніторить використання озброєнь і боєприпасів, які поставляються Україні. І жодних нарікань не було, – наголошує Антон Кучухідзе. – Тож немає і жодних перепон (крім політичних, пов'язаних із виборами) для продовження підтримки. Сподіваємося, республіканці Палати представників зроблять нарешті правильний вибір".

Ситуацію ускладнює виборча кампанія, що розгортається

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко розмірковує так:

"Те, що зустріч президента США із ключовими фігурами Конгресу відбудеться – це супер! І, як показує практика, лідери меншості часом мають таку ж потужну вагу, як і лідери більшості в тій чи іншій палаті. Але від спікера залежить багато. Як зараз від Джонсона. Чи поставить законопроєкт на голосування? Які аргументи наводитиме? Які контраргументи наводитимуть його опоненти? Як зазначав у розмовах зі мною адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, ідеологією пробивати ту чи іншу політичну логіку тих самих республіканців (а особливо трампістів) – не варіант. Це могло б вплинути на демократів. Але в нас інша ситуація. Республіканці — це швидше про гроші, економіку, внутрішні інтереси. На це і треба наголошувати".

Ситуацію, за словами експерта, ускладнює виборча кампанія, що розгортається. Коли ти можеш як завгодно бути згоден з представником іншої партії, але не можеш цього показати. Тому що – по іншу сторону барикад. І протистояння під вибори традиційно посилюється. Важливо показувати інші підходи, ніж опонент. Такими є правила політичної гри, констатує Сергій Дойко.

"Але це, – продовжує він, – не виключає того, що деякі рішення республіканці та демократи можуть ухвалювати спільно. Щоб разом отримати позитив від них. І тут важливо переконати Джонсона та Ко, що ухвалення законопроєкту про зовнішню підтримку партнерів США – вигідне всім. І демократам, і республіканцям. Що всі отримають від цього бонуси. Що це не тільки про ідеологію (важливість перемоги над агресивною автократичною Росією, щоб іншим не кортіло), про важливість демонструвати лідерство Штатів, а й – про економіку, про завантаженість підприємств американського ВПК. Основна частина яких належить, між іншим, республіканцям".

Можна наголошувати і на тому, зазначає Сергій Дойко, що після перемоги України (це не обговорюється – питання лише часу та жертв), американські компанії отримають певні преференції і у відновленні нашої країни, і загалом у заході на наш ринок. І так далі.

"Думаю, у Білому домі саме ці аргументи наводитимуть, – каже експерт. – Пояснювати вигоду від підтримки України (і, до речі, не лише України, а й Ізраїлю, Тайваню, які вже мають питання до США з цього приводу). Сподіваємося, республіканці нижньої палати прислухаються, як уже зробили їхні колеги із Сенату".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді США будуть з нами до кінця: які шанси отримати довгоочікувану допомогу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини