Головна Новини Суспільство Війна з Росією До чого тут Великдень: РФ використовує релігію як зброю
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого тут Великдень: РФ використовує релігію як зброю

Кремлівська влада систематично придушує релігійну свободу в Росії, що є питанням державної політики. І цю політику Росія застосовує на окупованих територіях України

10 квітня 2023, 23:39
Поділіться публікацією:

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у черговому звіті аналізує репресії на релігійному ґрунті, які здійснює Росія на окупованих територіях України з початку повномасштабного вторгнення у лютому минулого року, пишуть "Коментарі" з посиланням на ВВС.

До чого тут Великдень: РФ використовує релігію як зброю

Росія може використати Великдень, щоб затримати контрнаступ України

Російська влада використовує релігію як зброю, аби дискредитувати Україну на міжнародній арені, та здійснює інформаційні операції на релігійному ґрунті, щоб досягти військових цілей, хоча сама грубо порушує релігійні свободи на окупованих територіях України, пишуть експерти.

"Росія може використати майбутній православний Великдень для того, щоб відстрочити контрнаступ України, закликаючи до припинення вогню з поваги до православної релігії, хоча сама Росія не проявляє такої поваги до релігії на окупованих нею територіях", — пише ISW.

Російські релігійні переслідування, зазначають експерти, ймовірно, також є частиною російської кампанії культурного геноциду та етнічних чисток, спрямованої на знищення ідеї незалежної української нації та Православної церкви України.

"З початку повномасштабного вторгнення в Україну російські солдати чи окупаційна влада вчинили щонайменше 76 актів релігійних переслідувань в Україні", — вказують аналітики Інституту вивчення війни.

За їхніми даними, російська влада закрила, "націоналізувала" чи примусово перетворила щонайменше 26 культових споруд на підконтрольну Кремлю Російську православну церкву Московського патріархату, вбила або захопила щонайменше 29 священнослужителів чи релігійних лідерів, а також розграбувала, осквернила чи навмисно зруйнувала щонайменше 13 культових споруд на території окупованої України.

"Ці акти релігійних репресій, найімовірніше, — не окремі інциденти, а радше частина цілеспрямованої кампанії, спрямованої на систематичне викорінення "небажаних" релігійних організацій в Україні та просування Московського патріархату", — йдеться у звіті.

Російська влада систематично придушує релігійну свободу в Росії, що є питанням державної політики. І цю політику Росія застосовує на окупованих територіях України. Російські окупаційні сили також виступають проти інших конфесій, які є виразно українськими в культурному плані, та репресують протестантську меншину.

"Кремль виставляє себе захисником християнства і східного православ'я, однак дані очевидців свідчать, що російська влада, схоже, націлилася на ПЦУ через її українськість", — зазначають експерти.

Як свідчать дані очевидців, російські солдати особливо жорстко поводяться з протестантами на окупованих територіях України. Автори звіту підкреслюють, що Кремль продовжує інформаційну операцію, спрямовану на хибне зображення Росії як релігійно толерантної держави, при цьому свідомо придушуючи релігійні свободи в Україні. Крім того, Кремль особливо зацікавлений у звинуваченні українського уряду в переслідуванні УПЦ (МП).

Москва може закликати до припинення вогню на православний Великдень 16 квітня, як це було на православне Різдво в січні 2023 року.

"Така пауза принесе непропорційно велику користь російським військам і дозволить їм закріпити свої здобутки в Бахмуті та підготувати оборону проти контрнаступу України навесні 2023 року", — вважають експерти.

Однак, на їхню думку, жоден учасник бойових дій не зобов'язаний погоджуватися на припинення вогню з релігійних чи будь-яких інших міркувань.

"Якщо Росія запропонує, а Україна відмовиться від припинення вогню на православний Великдень, Кремль тим самим не продемонструє більшої відданості захисту християнства чи християнських цінностей і не покаже, що Київ відкидає ці цінності.  Путін просто вкотре продемонструє свій цинізм", — підсумовують у звіті.

Нагадаємо, "Коментарі" писали про те, що до Росії повертаються сталінські часи, а російський фашизм йде не з глибини суспільства, а йде від влади та ініціюється явно згори.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що Лавров заявив, що Росія та США вже перебувають у війні. Глава МЗС Росії звинуватив США у допомозі Україні, яка обстоює свій суверенітет.

Читайте також на шпальтах "Коментарів" — оце так поворот: росіяни своїх строковиків кидатимуть у гарячі точки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини