Головна Новини Суспільство Війна з Росією Для поляків і чехів окупація України не є смертельною: красномовні заяви лідерів
commentss НОВИНИ Всі новини

Для поляків і чехів окупація України не є смертельною: красномовні заяви лідерів

Східноєвропейські сусіди вважають, що Україна могла би жити під окупацією

сьогодні, 15:46
Поділіться публікацією:

Східноєвропейські сусіди України останнім часом наговорили чимало цікавого, що повною мірою характеризують їх, а також рівень їхнього розуміння ситуації в Україні, відзначає політолог Петро Олещук.

Для поляків і чехів окупація України не є смертельною: красномовні заяви лідерів

Україна

За його словами, спочатку чеський президент Петр Павел казав про "неможливість звільнення української території" військовим шляхом. Потім Радослав Сікорський, польський міністр закордонних справ, почав вигадувати якісь "адміністрації ООН" для Криму. Ну і угорський радник Віктора Орбана почав щось розказувати, що чинення опору Україною російській агресії було "безвідповідальним", і угорці би одразу здалися. При цьому, експерт вважає, що всі ці заяви пов’язані між собою.

Як відзначив політолог, в Україні звикли вважати, що найкраще нас розуміють у Східній Європі, адже вони теж знають, що таке російська окупація, втім, це не зовсім так.

"Глибинна відмінність українців від поляків, чехів та угорців полягає у тому, що по відношенню до поляків, чехів, угорців і т.д. росіяни ніколи не мали сумнівів у їхньому існуванні. Відповідно, найгірше, що їх могло чекати — встановлення маріонеткового уряду, нав'язування державної ідеології, "точкові" арешти. Іноді — розстріли окремих осіб. Власне, це те, що відбувалося у ряді східноєвропейських держав у ХХ ст. Відповідно, вони схильні думати, що російське панування — це, звісно, дуже погано. Але не так уже і смертельно", — говорить Олещук.

Втім, за його словами, українців це жодним чином не стосується, адже РФ прагне знищити Україну і український народ.

"Для цього треба викорінювати українську спадщину, фізично знищувати активістів, депортувати та знищувати просто людей з українською свідомістю. Власне, робити те, що вони робили і роблять на окупованих територіях", — говорить Олещук.

На його думку, дещо українців розуміють литовці, латиші та естонці. Так, каже експерт, у них не було голодомору, але вони знають, що таке масові депортації до Сибіру усіх підряд. Окрім того, дещо пам'ятають фіни, які мали досвід, коли цілі регіони доводилося евакуювати до центральних районів, бо ці території займали російські окупанти.

"Але український досвід все одно унікальний. Це не про бажання контролю територій, не про "зони впливу", не про "лояльність еліт". Це просто про геноцид. Буча, знищені міста сходу, вбивства полонених, катування цивільних, викрадення та денаціоналізація дітей — це все з цього переліку. І це те, про що ніхто, окрім українців, не має у світі жодної уяви", — підкреслив Олещук.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що президент Чехії припустив, що території України залишаться під окупацією.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини