Головна Новини Суспільство Війна з Росією Діти України та Карабаху гинуть від рекордного замінування територій
commentss НОВИНИ Всі новини

Діти України та Карабаху гинуть від рекордного замінування територій

На замінованих територіях в Україні та Азербайджані гинуть діти

8 травня 2023, 21:01
Поділіться публікацією:

Мінна загроза забирає та калічить дитячі життя в Україні та Азербайджані. Про спільність проблеми найзасміченості боєприпасами земель двох держав пише Фокус.

Діти України та Карабаху гинуть від рекордного замінування територій

"Данило був життєрадісним, любив майструвати, малювати, займатися спортом", — згадує дідусь 11-річного Данила Харченка з Чернігівської області. До початку повномасштабної російської агресії хлопчик навчався у 5-му класі. У березні минулого року вони разом із мамою та 14-річним братом Богданом спробували на машині врятуватися від озвірілих окупантів. На трасі Чернігів-Київ автомобіль підірвався на російській міні: діти згоріли, їхню маму вибуховою хвилею викинуло з машини, і вона теж загинула.

Діти України та Карабаху гинуть від рекордного замінування територій - фото 2

Майже за рік до цього, у червні 2021-го, інший 11-річний хлопчик, Гісмет Байрамов, який жив у селі Кельбаджарського району Азербайджану, вийшов з дому на пошуки зниклих батьківських коней. Він виріс у фермерській сім'ї, тому таке заняття було для нього не нове. Але цього разу хлопчик додому не повернувся. Шукали його майже три місяці. До кінця вересня сапери виявили фрагменти тіла Гісмета у гірській місцевості, неподалік села.

Діти України та Карабаху гинуть від рекордного замінування територій - фото 3

Місцевість була замінована вірменськими військами при відступі з цього району в листопаді 2020 р. Тоді Азербайджан звільнив основну частину своїх територій, які 30 років перебували під окупацією. Але в Кельбаджарському районі боїв не було – війська Вірменії відступили звідти добровільно після поразки.

"Міни були встановлені там під час виведення збройних сил Вірменії з Кельбаджарського району…", — пояснив представник Азербайджану Яшар Алієв на засіданні Ради безпеки ООН.

Трагічні долі Данила та Гісмета є підтвердженням спільності України та Азербайджану у протистоянні зовнішньої агресії, загрозам проросійського сепаратизму та мінного тероризму.

"Після повномасштабного російського вторгнення Україна перетворилася на найбільш забруднену мінами, бомбами та снарядами країну Європи", — заявив прем'єр-міністр Шмигаль. Про це ж, але про Азербайджан, говорив і президент республіки Ільхам Алієв.

Між тим на вірменському сайті Oragir.news розміщено відео навчання вірменських підлітків установці протипіхотних мін.

Три роки азербайджанська влада просуває цю проблему в міжнародних організаціях. У квітні цього року президент Азербайджану Ільхам Алієв запропонував зробити гуманітарного розмінування 18-тою метою сталого розвитку ООН і створити Групу країн-однодумців, які зазнали впливу мін.

 "Міна — інженерний боєприпас, призначений для поразки живої сили", — пояснює начальник штабу військово-патріотичної організації "Атан" Епрем Маргарян. Він також є заступником командира загону "Орли 30 Арарат". Судячи з публікацій на їхній Facebook-сторінці, загін є партнером проросійської вірменської організації "Міжнародний Союз козаків-миротворців", яка 23 лютого розмістила у своєму профілі привітання із прапором РФ та червоною зіркою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини