Головна Новини Суспільство Війна з Росією Директор Sevotech розповів, чому ЗСУ не отримали жодної міни заплативши за них 1,4 млрд
commentss НОВИНИ Всі новини

Директор Sevotech розповів, чому ЗСУ не отримали жодної міни заплативши за них 1,4 млрд

Ян Ходермарський, який є директором Sevotech пояснив ситуацію з контрактом для Збройних сил України щодо постачання мін.

31 серпня 2023, 18:25 comments1271
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Директор Sevotech Ян Ходермарський відреагував на журналістське розслідування Романа Романюка у якому вказувалось, що Міністерство оборони уклало контракт на суму близько 1,5 млрд гривень з фірмою "Львівський арсенал" на поставки мінометних пострілів. Поставки мали розпочатись в грудні 2022 року та завершитись у лютому 2023 року. Однак виявилось, що станом на липень Міноборони не отримало жодної міни, хоча здійснило передоплату.

Директор Sevotech розповів, чому ЗСУ не отримали жодної міни заплативши за них 1,4 млрд

Міни 120 мм. Фото з відкритих джерел

Ян Ходермарський підтвердив, що його компанія Sevotech підписала 14 серпня 2022 контракт з афілійованою до Міноборони України компанією "Львівський Арсенал" на суму 36,6 млн доларів на постачання 100 тис. мінометних пострілів. Компанія Sevotech звернулась до партнерів з Хорватії, які виготовляють ці міни та підписали з ними відповідний договір та повідомила про це українську компанію.

Ходермарський  вказує, що 23 вересня 2022 року хорватський завод пройшов успішну інспекцію щодо наявності товару та його виробництва.

"Того ж дня хорватський завод виставив нашій компанії рахунок на оплату 50% мін, які вони зобов’язувались поставити. При цьому міни 120 мм вже знаходилися на складах заводу", — повідомив Ян Ходермарський.

За словами Ходерманського фірма "Львівський Арсенал" не одразу здійснила авансовий платіж, чим порушила умови договору. "Львівський Арсенал" зробив перший транш 24 листопада в розмірі 10% від контракту, а 9 грудня другий — у розмірі 20% від контракту, тоді як за домовленістю сума мала бути 50%.

Директор Sevotech повідомляє, що зрештою хорватський контрагент розірвав договір на поставку мін та пояснив це "несерйозністю української сторони та їх незрозумілою грою".

Ходермарський пояснює, що його компанія також хотіла розірвати договір з компанією "Львівський Арсенал", однак її директор Юрій Збітнєв обіцяв перерахувати усю суму авансового платежу.

"Зі свого боку, розуміючи, що Україна перебуває у стані війни з росією та потребує боєприпасів віднайшли рішення — звернулися до ще одного нашого партнера… Таким чином, ми сподівалися врятувати як контракт, що був декілька разів порушений "Львівським Арсеналом", так і допомогти українській компанії отримати боєприпаси", — пише Ян Ходермарський.

Ходермарський зазначив, що після цього "Львівський Арсенал" не виконав своїх зобов’язань та "пропав з радарів".

"Мене дивує така безвідповідальна поведінка спецімпортера, афілійованого до Міністерства оборони України, особливо в рамках війни з росією", — вказує Ходермарський та додає, "якщо Україна дійсно хоче стати повноправним членом ЄС, то вона та її державні органи повинні поважати своїх партнерів, не порушувати договірні відносини та керувався відповідною етикою".

У підсумку директор Sevotech вказує, що його компанія і сьогодні готова виконати свої зобов’язання по договору з "Львівським Арсеналом". Також Ян Ходермарський вказав, що для прозорості воєнних закупівель готовий надати усі необхідні копії документів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини