Головна Новини Суспільство Війна з Росією Де в найближчі дні росіяни можуть відкрити новий напрямок: чи буде наступ на Запоріжжя
commentss НОВИНИ Всі новини

Де в найближчі дні росіяни можуть відкрити новий напрямок: чи буде наступ на Запоріжжя

На півдні Запорізької та Херсонської областей перебуває угруповання в 90 тисяч російських солдатів

сьогодні, 09:35
Поділіться публікацією:

Останні тижня у ЗМІ йдуть розмови про те, що ворог може активізуватися на півдні, влаштувавши там щось на кшталт того, що наразі відбувається в Донецькій області. Яка вірогідність, що в найближчі дні побачимо загострення на півдні? Чи буде наступ на Запоріжжя? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Де в найближчі дні росіяни можуть відкрити новий напрямок: чи буде наступ на Запоріжжя

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Все залежить від погоди

Військовий експерт Михайло Жирохов в ефірі "Radio NV" зазначив, що найближчим часом росіяни дійсно можуть активізуватися на Запорізькому напрямку.

"Якщо буде дозволяти погода, то в найближчі дні росіяни можуть активізуватися на Запорізькому напрямку. Тим більше там у них складається така стратегічна ситуація, що після втрати Вуглегірська і населених пунктів один фланг, лівий, він просів. І тому росіяни не можуть цим не скористатися, щоб почати активні бойові дії на цій ділянці", – зазначив Жирохов.

Експерт також додав, що напередодні росіяни провели на цьому напрямку ротацію, то ж ці підрозділи мають можливості для наступу принаймні в короткій перспективі.

"Тобто в найближчі дні, або тижні. Але все залежить від погоди. Оскільки там степова зона. І всі комунікації, вся логістика тримається на польових дорогах", – додав Жирохов.

Ризики активізації бойових дій на півдні Запорізької області – абсолютно реальні

Колишній спікер Генштабу, полковник ЗСУ Владислав Селезньов в ефірі "24 Каналу" зазначив, що ризик активізації дій ворога в напрямку Запоріжжя є, але для відкриття нової ділянки фронту в нього навряд чи вистачить ресурсів.

"Ризики активізації бойових дій на півдні України, зокрема, на півдні Запорізької області – абсолютно реальні. Що відбувається з силами та засобами російської армії, які зосереджені на півдні Запорізької та Херсонської областей? Там російських військових до 90 тисяч. Я думаю, єдина причина, чому вони досі там активно не застосовуються — це певні проблеми з логістикою", — зазначив Селезньов.

За його словами, окупантам важко возити боєприпаси через Крим, бо не завжди стабільно працює поромна переправа через Керченську протоку, а Керченський міст може не витримати таких масштабних навантажень.

Полковник ЗСУ наголосив, що після того, як ворог отримав контроль над Вугледаром, росіяни отримали можливість здійснювати логістику залізничною мережею на півдні Донецької області. Окупанти отримали можливість постійно та безперебійно постачати озброєння та боєприпаси для свого угруповання, зокрема, на півдні Запорізької області.

"А отже є всі шанси, що ворог може значно активізувати свої зусилля. Але! І як на мене, це "але" ключове. Чи є у ворога зараз ресурси для проведення саме масштабних наступальних дій або з метою захоплення нових територій півдня Запорізької області, або взагалі атаки на Запоріжжя? Я думаю, що відповідь тут має певні суперечності", – зауважив експерт.

Він нагадав, що на початку серпня 2024 року начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов стверджував про те, що для активних наступальних дій у ворога залишилося ресурсів буквально на півтора-два місяці.

"Два місяці минули на початку жовтня, а ворог продовжує наступати. Але чи має він достатній потенціал, щоб відкрити ще одну пекельну ділянку фронту, щоб атакувати великими силами, зокрема на напрямку Запоріжжя? Тут я маю серйозні сумніви", — підсумував Селезньов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи дійсно ми наближаємося до переговорів: про що говорять заяви Зеленського та Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини