Головна Новини Суспільство Війна з Росією Ціни підуть вниз: в НБУ повідомили, коли знизиться інфляція
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни підуть вниз: в НБУ повідомили, коли знизиться інфляція

Динаміка інфляції під контролем, регулятор зберіг облікову ставку на рівні 25%

8 грудня 2022, 17:20
Поділіться публікацією:

Зростання споживчих цін в Україні, за підсумками жовтня, пришвидшилося до 26,6% у річному вимірі. У листопаді інфляція продовжувала зростати, зазначають у Національному Банку. Згідно з даними регулятора, основні причини прискорення інфляції й подорожчання товарів, незмінні:

Ціни підуть вниз: в НБУ повідомили, коли знизиться інфляція

Ціни зниатимуться в 2023. Фото: https://pixabay.com/

  • воєнні дії та окупація окремих регіонів України, які впливають на збільшення виробничих витрат бізнесу та до дефіциту окремої продукції;

  • посилення атак на об’єкти інфраструктури ускладнює економічну активність і спричинило істотне зростання витрат бізнесу на підтримку безперебійної роботи;

  • дефіцит електроенергії призводить до скорочення виробництва і, відповідно, пропозиції товарів;

  • ріст попиту на паливо в умовах відключень струму створює додатковий тиск на вартість енергоносіїв. 


Попри це, інфляції залишається контрольованою, запевняють в НБУ. В регуляторі зазначають, що літнє підвищення облікової ставки та фіксація офіційного курсу національної валюти стабілізують інфляційні очікування. 


Цикл сповільнення річної інфляції почнеться з другого кварталу 2023-го, зауважили в НБУ. Загалом за підсумками наступного року зростання споживчих цін сповільниться. Головна передумова для цього — зниження безпекових ризиків завдяки зусиллям ЗСУ.  


Як відомо, у жовтні, за даними Держстату, найбільше додали в ціні яйця. Вони подорожчали на 60,5% порівняно з вереснем. Разом з тим ціни на овочі та фрукти підскочили на 63 — 79% у порівнянні з попереднім роком. Ми писали, що дорожчає свинина. Її виробництво найбільше страждає від дефіциту струму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://bank.gov.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини