Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому ЗСУ пішли у контрнаступ на Курщині, а не на Донбасі: пояснення експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ЗСУ пішли у контрнаступ на Курщині, а не на Донбасі: пояснення експертів

Точкові атаки ЗСУ на Курському напрямку можуть сприяти деокупації всієї України

24 серпня 2024, 11:34 comments1531
Поділіться публікацією:

Наступу Сил оборони України в Курській області РФ, що розпочався 6 серпня, досі продовжується. Хоча росіяни розповідали, що їм потрібні від сили 3-5 днів, щоб вибити ЗСУ з Курщини. Тим не менше, враховуючи те, що росіяни продовжують наступати на Сході, у багатьох виникає логічне запитання: чому ЗСУ пішли у контрнаступ на Курщині, а не на Донбасі? Де ще ЗСУ можуть нанести точкові удари? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Чому ЗСУ пішли у контрнаступ на Курщині, а не на Донбасі: пояснення експертів

ЗСУ. Фото: з відкритих джерел

Угруповання ЗСУ, яке використовується в Курській області, нічого б не змінило на Донбасі

Військовий експерт Олександр Коваленко в інтерв’ю Oboz.ua висловив думку, що ніхто не очікував тих результатів, які цей наступ вже продемонстрував. Тому оцінити його наслідки складно. Головною критикою цієї операції було те, що спрямовані на її виконання ресурси можна було відправити для контрнаступу на Донбасі.

"Скажу відразу. Той, хто думає, що тими силами і засобами, які були використані для Курської операції, можна було б провести успішний контрнаступ на Донбасі і звільнити, наприклад, понад 1200 квадратних кілометрів території, вкрай далекий від військової науки", — зазначає він.

За словами експерта, угруповання ЗСУ, яке використовується в Курській області, нічого б не змінило на Донбасі — тільки розтягнуло б процес наступу росіян, чисельністю змушуючи їх гальмувати за низкою напрямків. Але ні зупинити, ні тим більше піти в контрнаступ — не вдалося б.

"По суті Курське угруповання Сил оборони на Донбасі затримало б окупантів на пару тижнів і більше нічого", — пояснює Коваленко, зазначаючи, що натомість у Курській області вдалося досягти значних результатів.

Експерт акцентував, що вдалося розвалити прикордонну логістику, особливо залізничну, що йде в Бєлгородську область. З низки інших напрямків неохоче, але все ж таки командування росіян почало передислоковувати підрозділи – і цей процес буде тільки наростати, оскільки стабілізувати ситуацію вони досі не здатні. Під контроль Сил оборони перейшло понад 1200 квадратних кілометрів Курської області, а якщо врахувати ізоляцію Глушківського району, то ця площа може найближчим часом перевищити 1500 км. Крім того, полонені, поповнення обмінного фонду тощо.

Без Криму окупантам буде не потрібен Донбас

Військовий експерт Роман Світан розповів в інтерв’ю "24 Каналу", що існує багато напрямків, де ЗСУ можуть вести точкові атаки, не затрачаючи значні сили на масштабний наступ.

Світан зауважив, що однією з важливих цілей для України залишається Крим, адже росіянам дуже складно обороняти півострів.

"Якщо підійти до Армянська, то можна, прикриваючись на правому фланзі Чорним морем, а на лівому – лінією фронту, вийти на Крим, щоб знищувати російські військові об'єкти там. Це не масштабна атака, а контрнаступ стратегічного рівня, що може призвести до серйозних наслідків для російської армії", — зазначив він.

Світан додав, що без Криму окупантам буде не потрібен Донбас чи сухопутний коридор там.

Також експерт заначив, що ні у ЗСУ, ні у росіян немає достатньої кількості сил та засобів, щоб проводити масштабні наступальні дії  на усій лініїх фронту в Україні.

"А от точкові атаки Сил оборони на Курському напрямку зможуть вирішити стратегічне завдання деокупації всієї України", — зазначив експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можливі переговори з РФ після Курської операції: чого чекати від Москви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини